Hopp til innhold

Kristoffer har Aspergers – sosial trening økte livskvaliteten

Kristoffer har Aspergers syndrom, og god jobb i et IT-selskap i Stavanger. Gruppeterapi med likesinnede har hjulpet ham mye.

Kristoffer Tunheim Høie

– Vi med Aspergers har gjerne et annet tankesett og andre ideer. Det er positivt at alle får delta i arbeidslivet, og derfor er det viktig med god tilrettelegging, mener Kristoffer Tunheim Høie som er åpen om diagnosen sin.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Som barn likte jeg best å være sammen med voksne. De på min egen alder var uforutsigbare. Jeg skjønte ikke hvorfor de gjorde som de gjorde, sier Kristoffer Tunheim Høie fra Sola.

Han ble diagnostisert med Aspergers syndrom som 16-åring, men hadde allerede en midlertidig diagnose da han begynte på barneskolen.

– Jeg har alltid hatt interesse av å lære noe nytt. Derfor trivdes jeg veldig godt i en klasseromssetting med en lærer som underviste, sier Høie.

Friminuttene var derimot krevende.

Gruppeterapi Aspergers

På gruppesamlingen må deltakerne åpne seg for de andre. For noen er dette en høy terskel å komme over.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Der var det for mye lek uten faste rammer. Jeg hadde særlig utfordringer med å gi uttrykk for det som var ugreit. Da slo jeg meg ofte vrang. Det var noe de andre barna brukte mot meg, de likte å få meg irritert, sier han.

Kristoffer har hatt stor glede av å delta i et gruppetilbud for personer med Aspergers syndrom hos Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO) – Helse Stavanger.

– Det har vært nyttig å treffe likesinnede og utveksle erfaringer. Her har jeg også fått gode venner.

– Alle trenger venner

Kristoffer Tunheim Høie brenner for alle skal ha det bra sosialt.

– Selv om vi med Aspergers har våre utfordringer må ikke folk skygge banen slik at vi blir ensomme. Alle, uavhengig av sine utfordringer og diagnoser, trenger å ha venner, understreker han.

Kristoffer sliter med small talk og frykter at andre opplever ham som rar eller annerledes. Han håper likevel at flere lar ham få sjansen til å knytte vennskap.

– Det er slitsomt å nesten alltid være den som må ta initiativet. Jeg håper flere kan spørre meg om å bli med på noe.

Smilte av stillheten

– Hos oss har de en arena hvor de får uttrykke seg, sier gruppeleder Ole Jan Hustøl.

Han mener pasientgruppen brenner inne med mange tanker og følelser fordi de opplever det som stigmatiserende å snakke om hovedutfordringene sine; å vite hvordan man skal omgås og snakke med andre, og takle uforutsigbarhet.

En annen av gruppedeltakerne, Sara-Nikita Skaar Madsen, sier det slik:

Sara-Nikita Skaar Madsen

Sara-Nikita Skaar Madsen har fått venner i Aspergers-gruppa som hun møter jevnlig. Tidligere har det vært utfordrende for henne å knytte vennskap med andre.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Ingen av oss sa noe da vi satt rundt bordet før den første samlingen. Men jeg kunne ikke la være å smile, for jeg visste nøyaktig hvordan alle tenkte og hvorfor vi var stille. Jeg ble bare mer og mer glad og avslappet, sier hun.

Ole Jan Hustøl sier noen av de største utfordringene med Aspergers syndrom er at de ofte kan ha et fastlåst og negativt tankesett. Flere graver seg ned i «katastrofetanker».

Ole Jan Hustøl

Gruppeleder for Habiliteringstjenesten for Voksne, Ole Jan Hustøl.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vår oppgave blir å gi dem tilbake troen på seg selv. De må tørre og feile i hverdagen.

– En stor ressurs

Kristoffer jobber som systemkonsulent i IT-selskapet Evry. På Stavanger-kontoret er det fem ansatte med Aspergers.

Mentor Henning Starholm Steen sier at alle disse er gode ressurser på jobben. Nøkkelen er tilrettelegging og oppfølging.

– Evry er opptatt av inkludering og mangfold. Vi vil speile hele samfunnet siden det er dette vi leverer tjenester til. Jeg er stolt over å ha Kristoffer hos oss.

De har hatt utfordringer fordi de er annerledes. I gruppeamtaler finner de hjelp i hverandre.

Her forteller Sara-Nikita Skaar Madsen og Kristoffer Tunheim Høie om hvordan det har vært å vokse opp med Aspergers syndrom.