NRK Meny
Normal

Anmeldelse: Redder i alle fall kvelden

Komiker og miljømisjonær Kristian Arntsen forsøker å redde verden fra revyscenen. Det klarer han ikke. Men han gjør kloden til et morsommere sted å være i en drøy time.

Se Kristian Arntsen i aksjon.

Terningkast 4

"Kristian Arntsen redder verden!" Med det hårete målet har egersundkomikeren inntatt revyscenen Stavangeren de neste ukene. Og det er ikke en gang ironisk ment. Kristian Arntsen vil virkelig at vi skal spise kortreist, frittgående mat uten sprøytemidler, la regnskogen leve og behandle asylsøkere skikkelig. Det er sjelden noen går på en sånn scene med et sånt samfunnsengasjement. Det er deilig med noen som vil noe med tekstene og vitsene sine. Og Kristin Arntsen vil mye.

Redder ikke verden

Klarer Kristian Arntsen å redde verden? Tja…

Arntsen bruker seg sjøl først og sist i forestillingen. Det grenser tett opptil det naive når han forkynner at en bedre verden begynner med et smil og et vennlig ord. Men det er veldig godt ment, og fortjener applaus.

Mellom der bruker han en velkjent revyklisje for å understreke budskapet sitt: Teit type med parykk, løstenner eller løyen dialekt synes det er fin-fint å sprøyte gift på åkeren eller å hugge ned regnskogen. Og så skal vi i salen humre, gå hjem, spise økologisk og støtte Regnskogfondet.

Sorry, men den "redder verden"-biten funker nok ikke helt sånn.

Morsomme typer

Klarer Kristian Arntsen å redde kvelden? Ja, absolutt!

Arntsen har et galleri av sykt morsomme typer, og de bærer forestillingen. Balkan-innvandreren Vladimir Zlatan, haugesunderen Magne Jarl, eller den paranoide, som ser politiske budskap i de rød-grønne tomatene til naboen. De typene er høy humor-klasse, selv om miljøbudskapet er så som så.

Andre typer funker dårligere:

Narkomane Stoffer som har begynt med sykling (og doping...) er pinlig forutsigbar.

Velkjente Gaute Haarr, som latterliggjør naboen som driver økologisk, varer altfor lenge.

Og ikke minst: Gjennomgangsfiguren "Folkavedet" er for lite tydelig og karikert til at den funker.

Men det er pirk. Gå og se Kristian Arntsen redde verden. Se Zlatan og le. Høyt. Se Kristian Arntsen bli dristig mot slutten, der han går fra moro til alvor i løpet av en replikk. Det er modig fra en revyscene - og det er vellykket.

Kristian Arntsen redder dessverre ikke verden. Men han får deg til å le godt. Og han skal ha godt betalt for at han vil noe.

Terningkast; 4