Han advarer gründere mot «lette penger» fra staten

Regjeringen satser stort på å bevilge støtte til nyskapere i næringslivet. En av Norges fremste gründere tror krisen i oljevirksomheten i seg selv vil få fram mange nyetablere.

Ståle Kyllingstad i ROV-simulatoren de bruker for å trene opp ansatte

En av Norges fremste gründere, Ståle Kyllingstad, tror krisen i oljevirksomheten i seg selv vil få fram mange nye gründere.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Veldig mange gründere starter på en krise. Som regel utløser kriser folks muligheter. Da tar de sjansen, for alternativene er ikke så gode. Husk at skolen lærer deg å tenke sikkerhet og kalkulere risiko. Risiko-aversjon er ikke alltid det rette. Av og til skal motet være større enn vettet.

Det sier Ståle Kyllingstad som nå er konsernsjef for IKM-gruppen. Selskapet leverer teknologi og tjenester til oljeindustrien.

Les også: Vi trenger flere gode gründere

Nå lover regjeringen 60 millioner kroner ekstra til etablererstøtte i 2015 og 40 millioner ekstra til nyskapende samarbeid mellom gründere og etablerte bedrifter. Dessuten øker bevilgningen til næringsrettet forskning og innovasjon med 1,5 milliarder kroner.

Startet i krise

Kyllingstad (54) ble i 2006 kåret til årets gründer i Norge, og fikk pris som beste vekstskaper innen handel. IKM har ifølge Dagens Næringsliv vokst fra 1,6 millioner kroner i 1989 til en budsjettert omsetning på 4,5 milliarder kroner for 2014. Selskapet har i dag rundt 2900 ansatte i 13 land.

Jostein Soland

Jostein Soland, som i mange år var leder for Stavanger næringsforening, bekrefter at kriser skaper nye arbeidsplasser.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– IKM er og startet på en krise. Jeg så det seilte opp en krise i en industriarbeidsplass jeg var på. Jeg satt som mellomleder og så at her kunne det bli en mulighet, sier Kyllingstad.

Les også: Droppet Statoil for Slikkepotten

Les også: Råd til grundere: Gi gass og stol på deg selv

Jostein Soland, som i mange år var leder for Stavanger næringsforening, bekrefter at kriser skaper nye arbeidsplasser.

– Da silden forsvant, fant folk nytte i brislingen. Da hermetikkindustrien røk ut på grunn av konkurransen fra hjemmefryserne i 1960-årene, kom heldigvis oljen. Så så en enorme muligheter det. Det ble mobilisert for å kunne bli et oljesenter, sier Soland.

Gründertradisjoner i Rogaland

Rogaland har en lang og omfattende gründer-historie. Her er noen eksempler.

Advarer mot «lette penger» fra staten

Ståle Kyllingstad advarer mot å tro at bevilgninger fra det offentlige er det som skal får fart på etableringen av nye bedrifter og nye arbeidsplasser.

– Det er ikke bare positivt å få lette penger. For oss som var gründere i forrige århundre gikk det kanskje ti år før du fikk en eneste statlig krone. Du lærer deg å bli en bedre kremmer av det, sier han.

Les også: NHO: – Norsk gründersatsing er Nav-tiltak

Les også: – Politikerne må lette byråkratiet

IKM-gründeren minner om at de «lette pengene» ikke varar.

– De kan ikke vare alltid. De offentlige kronene kan kun vare til et visst punkt Det må være en grad av «survival of the fittest». Det må være inne i dette. Det er en del av gamet.

Jostein Soland legger til at det dreier seg om «survival of the profittest»

– Når pengene fra staten er slutt, må du klare deg selv uansett, sier Soland.