Hopp til innhold

Krisepakke til den britiske oljenæringen

Storbritannia har besluttet å gi krisehjelp på drøyt 3 milliarder kroner til britisk oljenæring i Nordsjøen.

David Cameron på BP-plattform

Den engelske statsministeren David Cameron (L)møtte ansatte ved BP ETAP i Nordsjøen øst for Aberdeen i februar 2014. Torsdag besøker han Aberdeen for å møte industriledere.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Den fallende oljeprisen har gått hardt utover britisk olje- og gassnæring i Nordsjøen, som i hovedsak styres fra oljehovedstaden Aberdeen i Skottland.

Les også. – Smil, vi har løsninger til deg, finansminister

Torsdag besøker David Cameron byen for å møte industriledere rammet av krisen. Med seg har han en hjelpepakke på 250 millioner pund, drøyt 3 milliarder norske kroner. Pengene skal ifølge Herald Scotland brukes til å bevare jobber i olje- og gassindustrien, som er blitt nødt til å si opp tusenvis av ansatte etter hvert som oljeprisene har rast nedover.

Tøff tid

Storbritannias minister for Skottland, David Mundell, bekrefter at det er planlagt en hjelpepakke. Olje- og gassektoren er en avgjørende sektor, ikke bare for nordøstlige Skottland, men for hele Storbritannia.

Aberdeen-skilt

Den fallende oljeprisen har gått hardt utover britisk olje- og gassnæring i Nordsjøen, som i hovedsak styres fra oljehovedstaden Aberdeen i Skottland.

Foto: Joshua Trujillo / Ap/ntb scanpix

– Jeg vet at det er en veldig tøff tid for folk som jobber i industrien og deres familier, og jeg er sikker på at den britiske regjeringen vil gjøre hva den kan for å hjelpe dem, sier han.

Les også: De permitterte snakka med Gahr Støre

Finansieringen av hjelpepakken skal deles mellom den britiske regjeringen i London og den skotske administrasjonen. Ifølge nyhetsbyrået AFP er det ventet at pengene skal gå til å stimulere til økt eksport av ekspertise og teknologi fra olje- og gassindustrien, samt å oppmuntre til økonomisk mangfold nordøst i Skottland.

Diskutert i Norge

I fjor sommer tok blant andre ingeniørfagforeningen NITO til orde for en krisepakke for olje- og gassindustrien i Norge, men forslaget ble avvist av regjeringen. I ettertid har imidlertid regjeringen innført en tiltakspakke på 4 milliarder kroner for å håndtere økt arbeidsledighet.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun er godt fornøyd med politikken som er satt i verk for å møte oljeprisenes stup mot 30 dollar fatet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tidligere i uken sa både finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) til NTB at de er godt fornøyd med den politikken som er satt i verk for å møte oljeprisenes stup mot 30 dollar fatet og en lenge ventet nedgang i norske oljeinvesteringer.

Les også – Oljenæringa tek ikkje lenger alle lærlingane

Les også: Fra oljebransjen til fiskebåt og kystfart

– Foreløpig virker politikken godt, konstaterte Jensen. De utelukket imidlertid ikke at det kan komme ytterligere tiltak.

– Vi vurderer alltid om vi skal ha mer, men vi må også sørge for at budsjettet vi har vedtatt kommer i gang og virker, sa Solberg om muligheten for nye krisetiltak.