Hopp til innhold

Kripos med krass kritikk av politiets arbeid i Tina-saken

Den 18 år gamle drapssaken er fremdeles uoppklart. I den ferske Kripos-rapporten om Tina-saken får politiet kritikk for sentrale deler av etterforskningen.

Men politiinspektør Espen Erdal advarer mot å skru opp forventningene.

NRK sendte direkte fra politiets pressekonferanse i Stavanger. Hele sendingen kan du se nederst i saken.

– Vi anbefaler videre etterforskning, men i et begrenset omfang. Vi mener det kan være mulig å løse saken, men jeg vil samtidig understreke og advare mot at forventningene skrues opp i denne sammenheng, sa politiinspektør i Kripos Espen Erdal under pressekonferansen.

Kripos har ikke identifisert én mistenkt. De mener heller ikke at den videre etterforskningen bør avgrense seg til ett bestemt spor.

Kritikk til politiet

Under pressekonferansen kom det også fram at politiet i starten av etterforskningen trodde for sterkt på teorien om at 20 år gamle Tina Jørgensen hadde tatt sitt eget liv.

– Det fremstår som at etterforskningen ble trappet betydelig ned i midten av oktober, etter cirka tre uker. Dette styrker vår teori om at politiet hadde sin hovedhypotese: At Jørgensen hadde forsvunnet av egen fri vilje eller tatt sitt eget liv, sa politioverbetjent Ingrid Tveit i Kripos.

Hun viser til at det ble gjort få tiltak i den kritiske startfasen av Tina-saken.

– Jørgensen var formelt savnet i nesten to døgn uten at vi kan se at politiet satte i verk tiltak. I ettertid er det lett å si at det ville vært verdifullt om tiltak hadde blitt satt i gang, sa hun under pressekonferansen.

– Men vi mener politiet verken kan eller bør sette i gang omfattende etterforskning i alle slike saker, sier Tveit.

Pressekonferanse Tina

Kripos og politiet holdt pressekonferanse om saken torsdag ettermiddag.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Beklager at beslag ble kastet

Politiet får også kritikk for å ha kastet store deler av beslagene som ble gjort under etterforskningen av drapssaken. Derfor må mye av den nye etterforskningen basere seg på taktisk etterforskning, ikke teknisk.

Politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt sier han tar til seg kritikken fra Kripos.

– Vi tar kritikken på alvor. Når det gjelder beslagene som ble kastet, er det bare å beklage. De skulle aldri vært kastet, og ville aldri blitt kastet i dag, sier Vik.

Når politiet skal etterforske drapet videre, er det friske øyne som skal se på saken.

Forsvant etter bytur

Tina-saken er en av Norges mest kjente drapsmysterium. Den 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst. Da hadde hun vært ute på byen i Stavanger med kjæresten sin.

En drøy måned senere ble liket av Jørgensen funnet ved en tilfeldighet, i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren.

Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel. Åstedet for drapet var ved Bybrua i Stavanger.

Moren til Tina Jørgensen synes det er positivt at politiet velger å se på deler av saken på ny.

Flere siktet, ingen tiltalt

Til sammen har fem personer vært siktet i drapssaken, men ingen har blitt tiltalt. Disse er:

  • Tinas kjæreste. Mannen ble siktet 31. oktober 2001, men ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker. I februar 2005 ble han tilkjent 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomisk tapet han ble påført som følge av siktelsen.
  • En 36 år gammel mann fra Lyngdal. 16. september 2015 ble han pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
  • Tre menn, som alle ble pågrepet og siktet dagen etter, altså 17. september 2015. Alle disse mennene, i tillegg til Lyngdal-mannen som først ble siktet, nekter straffskyld. 12. oktober 2016 henlegger riksadvokaten saken mot disse mennene.
Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet drept i oktober 2000. Saken har aldri blitt oppklart.

Foto: Politiet

I en bok om drapet, presenterer forfatter og nyansatt NRK-journalist Erlend Frafjord politiets toppliste over kandidater som kan ha stått bak drapet. Listen er fra 2013, da saken var gjenåpnet for en kort periode.

Ingen av de åtte personene på listen har blitt sjekket ut av saken.

Har jobbet i halvannet år

Kripos sin Cold case-gruppe har levert inn rapporten om den uoppklarte drapssaken fra 2000, skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding torsdag.

I rapporten konkluderer Cold case-gruppa med at Sør-Vest politidistrikt bør sette i gang med videre etterforskning, men i et begrenset omfang.

Cold case-gruppa startet arbeidet sitt i oktober 2016. Den gang uttalte politiinspektør og leder for gruppa, Espen Erdal, at folk måtte ha realistiske forventninger til hva politiet kunne klare å finne ut.

Sør-Vest politidistrikt har fremdeles det formelle etterforskings- og påtaleansvaret i saken.

Det er gruppen for uoppklarte saker i Kripos som har konkludert med at drapet bør etterforskes

Tina Jørgensen-saken er blant Norges mest kjente drapsmysterium. Torsdag klokka 13 var det pressekonferanse om den ferske Kripos-rapporten.