NRK Meny
Normal

Kriger om å betale mest husleie – stenger fattige ute fra leiemarkedet

Budrunder driver leieprisene i norske storbyer i taket. Dette skaper større klasseskiller, mener leieboerforeningen.

Verven Stavanger

Boligmarkedet i de store norske byene er glohett, og det er svært vanskelig for de som ikke er pengesterke å få seg bolig. Bildet er fra Verven, et av områdene i Stavanger med høyest kvadratmeterpris.

Foto: Finn.no

Solveig Therese Hansen og Jørn Hansen

Solveig Therese Hansen og John Hansen giftet seg i 2009. Siden da har de bodd i en leilighet på Revheim i Stavanger. Nå har husleien blitt satt opp, og de er på utkikk etter en ny plass å bo.

Foto: Privat

– Denne byen er i hvert fall ikke for de med lite penger. Det har jeg skjønt for lenge siden, sier John Hansen.

Pågangen i utleiemarkedet i de norske storbyene er nå større enn noen gang.

I Stavanger koster det i snitt over 12 500 kroner for en 2-roms leilighet, og for uføretrygdede John Hansen og butikkansatte Solveig Therese Hansen blir boligjakten dermed ekstra vanskelig.

– Får ikke respons

I et halv år har paret bodd på Revheim i Stavanger med en kennel og høyspentmaster som nærmeste nabo. Husleien har nå blitt for dyr, og nå må de på ny boligjakt. Med lav inntekt er Stavanger en vanskelig og dyr by å få nytt husly i. For i oljehovedstaden som i de andre store byene i Norge er leiemarkedet nå så hett at de nesten kan glemme å finne seg et ordentlig sted å bo.

– Det er kjempevanskelig å finne seg et sted å bo i Stavanger i dag. Vi får ikke respons på annonser heller, slik vi gjorde før, sier Solveig Therese Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leilighet i Verven

Denne 21 kvadratmeter store leiligheten i Verven i Stavanger ble nylig solgt for 1,9 millioner. Det tilsvarer en kvadratmeterpris på 90 000 kroner.

Foto: Finn.no

Melder om klasseskille på boligmarkedet

– Det er mange som ikke er i stand til å være med på dette her. Da vil vi få et klasseskille på boligmarkedet, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

Leieboerforeningen leder Lars Aasen

Lars Aasen er daglig leder i Leieboerforeningen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Han ser med frykt på det som skjer i utleiemarkedet om dagen.

– Situasjonen nå er ganske alvorlig. Dette har vi advart mot lenge. Nå skjedde det, og det kommer til å fortsette en god stund fremover, sier Aasen.

Byr over på visning

I Stavanger må paret konkurrere med svært pengesterke mennesker, og Jørn Hansen forteller at de flere ganger har opplevd at folk byr opp prisen på den opprinnelige husleien.

– Folk kommer for å se og legger på prisen så den blir høyere og høyere. Utleieren velger jo den som betaler mest. Selv om den opprinnelige prisen var 12 000 er det gjerne 16 000 de får for den leiligheten. Folk vet jo at det står 30 til hundre andre som vil ha. den i kø, sier John Hansen.

Leieboerforeningen bekrefter trenden. Det har blitt mer og mer vanlig at folk byr opp husleien i jakt på å finne et sted å bo.

– Vi har fått flere meldinger om at denne trenden er i ferd med å ta seg opp. Det er ikke så vanskelig å forstå situasjonen. Når man er på visning med kanskje 60 andre så vet man at det kun er en som får leiligheten, man blir kanskje desperat og blir villige til å by over, sier Lars Aasen.

– Må jo være optimister

Tilbake på Revheim i Stavanger sitter paret og leter videre etter et nytt sted å bo. Selv om de ennå ikke har fått napp ser de lyst på fremtiden.

– Vi må jo være optimister, sier Solveig Therese Hansen.

– Har fått det til før, men jeg er ikke sikker, vi har litt lite tid denne gangen, sier John Hansen.