NRK Meny
Normal

Krig i hagen

I Eiganes kolonihage går folk til kamp mot hageterrorister.

hytte i Eiganes kolonihage
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Parfymerte tennissokker på pinner, vidundermiddel fra Vietnam, saks, øl, salt og hvitløk er bare noen av sikkerhetstiltakene hageglade parcelleiere i Eiganes kolonihage bruker for å holde skadedyr borte. Kampen mot brunsneiler, rådyr og fugler er blitt en kamp noen vinner og andre taper.

Iberiasnegl
Foto: Berit Roald / Scanpix

- Vi er fortvilet, vi er helt hjelpeløse.Det sier Berit Hauge og Valbjørg Steinkopf. De er oppgitte over hvordan brunsneglen formerer seg og forgriper seg på plantene.

Til kamp med saks

- En mister gløden. Når vi setter planter én dag så er den oppspist neste dag.   Da mister en motet.  Bortsett fra roser, ringblomster og blomkase tar sneglene alt. Jeg har saksen med meg over alt, og klipper dem i to så snart jeg ser dem. For hver snegle jeg tar hindrer jeg 100 egg å utvikle seg, sier Steinkopf. 

CD mot rådyr

CDer skal skremme rådyrene vekk.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Denne metoden er ikke Valbjørg Steinkopf aleine om. Flere av de NRK Rogaland snakket med i Eiganes kolonihage sier at de tar saksen fatt for å gjøre slutt på brunsneilene. De mest aktive kolonistene dreper flere 100 til dagen. Berit Hauges svigerdatter er fra Vietnam og har tatt med seg et nytt våpen fra hjemlandet - et middel som skal tyne sneglene.

Tennissokker dynket med parfyme

Men det er ikke bare sneglene som lager problemer i Eiganes kolonihage. Rådyr og fugler kan også skade blomster og grønnsaker. Foran noen hytter er det satt opp pinner med tennissokker som er dynket med parfyme for å holde rådyrene borte, mens andre steder henger CD-plater fra trærne som vaier i vinden for å holde fugler fra frukten.

Nett mot rådyr

- Vi verner rosene mot rådyrene. Til nå har de spist to blomstringer, sier hageentusiaster fra Eiganes kolonihage.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK