NRK Meny
Normal

– Vi er ikke trygge nok til å ta i mot dem

I går bestemte tingretten at NOKAS-drapsmannen Kjell Alrich Schumann kan prøveløslates. Nå vil Kristelig Folkeparti fjerne minstetiden på ti år for forvaringsdømte.

Kjell Alrich Schumann

Mandag ble klart at Trøndelag Tingrett vil prøveløslate Nokas-dømte Kjell Allrich Schumann når hans minstetid på ti år snart er sonet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Olaug Bollestad

Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Olaug Bollestad mener de som sitter i forvaring er ofte en større utfordring enn de som ikke sitter i forvaring.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Hvis du har fått 21 års fengsel uten forvaring, så har du en minstetid på 14 år. De som har fått en dom med forvaring, som nesten er en strengere dom fordi vi ser på dem som farligere, får en kortere minstetid på ti år. Det synes vi rett og slett er feil, sier KrFs stortingsrepresentant Olaug Bollestad.

Slik begrunner hun partiets forslag om å fjerne minstetiden for forvaringsdømte.

I går ble klart at Trøndelag tingrett vil prøveløslate Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann når hans minstetid på ti år snart er sonet. Metkel N. Betew, fikk også forvaringsdom etter Nokas-ranet. Hans begjæring om prøveløslatelse blir trolig behandlet i Asker og Bærum tingrett tidlig neste år.

Toska må vente, Schumann kan slippe ut

Aktor Tormod Haugnes

Statsadvokat Tormod Haugnes påpekte overfor NRK mandag at det er et paradoks at Schumann i så fall slipper ut før hovedmannen bak Nokas-ranet David Toska, som ikke fikk forvaringsdom.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Statsadvokat Tormod Haugnes påpekte overfor NRK mandag at det er et paradoks at Schumann i så fall slipper ut før hovedmannen bak Nokas-ranet David Toska, som ikke fikk forvaringsdom.

– Hadde han fått fengselsstraff ville han måttet sone lengre. Det er et paradoks at hvis David Toska, som fikk 18 år, hadde bedt om forvaring, i den grad det går an å be om forvaring, kunne ha vært prøveløslatt nå, men han må sitte og vente to år til, sier Haugnes til NRK.

Påtalemyndigheten har nå to uker på å vurdere om de skal anke prøveløslatelsen av Schumann.

– I samfunnet er vi ikke trygge nok til å ta imot dem

Riksadvokaten har tidligere foreslått at minstestraffen bør økes fra 10 til 14 år for forvaringsdømte.

Forslaget fra Kristelig Folkeparti om å fjerne minstestraffen blir lagt fram for Stortinget på nyåret.

– De som sitter i forvaring er ofte en større utfordring enn de som ikke sitter i forvaring. Så får en de ut i et samfunn der vi ikke er trygge nok i forhold til dem. Derfor ønsker vi å fjerne minstetiden, sier Bollestad.