NRK Meny
Normal

– I Oslos situasjon tror jeg forbud mot tigging er det riktige

Bjørn Tysdal Moe (KrF) i Stavanger støtter Oslo-ordfører Fabian Stang (H), og vil forby tigging. – Vi kommer til å være i samme situasjon som Oslo om få år, sier hun.

Tigger

Oslo har det største tiggerproblemet i Norge i dag, mener fungerende ordfører i Stavanger, Bjørn Tysdal Moe (KrF). Hun mener likevel de andre storbyene i Norge kommer til å være i samme situasjon som Oslo hvis ikke noe gjøres.

Foto: Anette Karlsen / NTB/Scanpix

– Jeg forstår veldig godt det ordføreren i Oslo går ut med. I den situasjonen tror jeg forbud er det riktige. Ingen er tjent med å ha en slik utvikling Oslo har nå, sier fungerende ordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Tidligere denne uken tok Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til orde for forbud mot tigging.

Som medmenneske skulle jeg ønske at jeg kunne hjulpet hver og en av dem, men jeg ser at hvis vi legger tilrette for tigging vil vi lure tusenvis til å komme hit for å fornedre seg.

Oslo-ordfører Fabian Stang (H)
Bjørg Tysdal Moe

Bjørg Tysdal Moe.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

En teltleir av romfolk som livnærer seg med tigging har skapt debatt og vakt reaksjoner i hovedstaden denne sommeren.

Vil ha registrering først

Tysdal Moe frykter at Stavanger kommer til å ha det helt likt som i Oslo om få år.

– Stavanger har ikke de samme utfordringene som Oslo, men hvis vi ikke får gjort noe, kommer vi om få år til å være i akkurat samme situasjon, mener hun.

KrF-varaordføreren i Stavanger mener Stavangers tiggere i første omgang må registrere seg hos politiet slik de må gjøre i Bergen, Kristiansand og Trondheim.

– Jeg vil ha samme regelverk som Bergen. For å få tigge, må en registrere seg. Videre mener jeg vi løse den generelle utfordringen alle storbyene har, med å forby alle som ikke er norske statsborgere, å tigge.

– Registering gir færre tiggere

– Hvis de må registrere seg, vil færre tigge, og det å få navn kan være med på å avsløre menneskehandel, sier Tysdal Moe, som sier antallet tiggere i Bergen har gått ned siden registreringsplikten ble innført.

Leder for organisert kriminalitet ved Bergen sentrum politistasjon, Jørn Solsvik, sier det i Bergen i dag er langt flere tiggere enn de som er registrert, men at de likevel mener at registreringen har betydning for antallet.

Selv om Stavanger-politiet tidligere har ønsket registrering, sier politimester i Rogaland, Hans Vik, nå at de ikke vil ha det.

Vil gi hjelp i hjemlandet

– Mitt utgangspunkt er at skal vi ha en slik regel, må vi ha evne og kapasitet til å følge den opp, sier Vik.

Tysdal Moe vil også ta opp forbudet i partiet samt storbynettverket i Kommunenes Sentralforbund, KS. Også regjeringen må ta sin del av jobben, mener hun.

– En del av dette gjelder romfolket. Det det er et folk som har blitt jaget. Vi må bruke EØS-milder til å hjelpe disse i hjemlandene. Det må regjeringen gjøre noe med, sier hun.