NRK Meny
Normal

Studentene glade for KrF- og Venstre-støtte

Studentledere fra hele landet fikk besøk av KrF og Venstre på hastemøtet søndag. Nå starter de jobben med å få elleve måneder studiestøtte tilbake i statsbudsjettet.

Iselin Nybø

Leder for Velferdstinget ved Universitetet i Stavanger, Anders Aas Nordin, oppfatter Iselin Nybø og Venstre som en helt klar støttespiller for økt studiestøtte. Søndag var Nybø på hastemøtet Norsk Studentorganisasjon kalte inn til etter at Frp og Høyre har fjernet studiestøtteøkningen fra statsbudsjettet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

– Det er viktig at vi viser oss frem nå. De neste dagene er viktige, sier Anders Aas Nordin, som leder Velferdstinget for Stavanger-studentene.

Anders Aas Nordin

Anders Aas Nordin.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

Sammen med lederen av Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, Håkon Ohren, var han søndag i Oslo på hastemøtet Norsk Studentorganisasjon (NSO) kalte inn til lørdag.

Studentene har gått fra jubel til skuffelse på drøye tre uker. Da den avtroppende rødgrønne regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett i midten av oktober, var det stor glede over at det i forslaget lå en økning i studiestøtten fra 94.400 kroner til 105.600 kroner i året.

Gledet seg for tidlig

Støtten skulle utbetales over elleve måneder, og det hele betydde 11.200 kroner mer i studiestøtte. En mangeårig kampsak for norske studenter så endelig ut til å ha gått gjennom.

Det var imidlertid for tidlig å glede seg. Da regjeringspartiene Frp og Høyre la frem sine budsjettjusteringer denne uken, var økningen i studiestøtte borte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ole Magnussen Rydje, Iselin Nybø og Knut Arild Hareide

Leder i Norsk studentorganisasjon, Ole Magnussen Rydje, sammen med Iselin Nybø (Venstre) og Knut Arild Hareide (KrF).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Til stede på søndagens møte var ledere fra studentlag over hele landet, og både KrF-leder Knut Arild Hareide og stortingsrepresentant for Venstre i Rogaland, Iselin Nybø, var til stede. Aas Nordin er særlig fornøyd med støtten fra Venstre og Nybø.

– Venstre vil kjempe for oss

– De er på vårt lag. KrF sier at det kanskje ikke er det de prioriterer høyest, men at de vil jobbe for oss. Venstre sier klart at de skal kjempe for økt studiestøtte, sier han.

At studentene bare har noen få dager til å snu saken på, kunne ikke skjedd på et mindre passende tidspunkt. Studentene er midt i eksamensperioden, og de har dårlig tid. Forhandlingene i Finansdepartementet avsluttes i løpet av onsdag neste uke.

– Det blir vanskelig å få til noen større mobilisering enn møtet vi har hatt i dag. Men NSO kommer til å gå videre med samtaler med alle partiene, sier Aas Nordin.

NSO-lederen: – Jeg er optimist

– Jeg er optimist, sa Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), til NTB etter møtet.

– Hareide understreket at han hadde lyst til å kjempe for studentene i budsjettforhandlingene som kommer, sier studentlederen.

Han viser til at både Venstre, KrF og Fremskrittspartiet har programfestet elleve måneders studiestøtte.

– Vi har tro på at de nå tar jobben med å få det inn i budsjettet, sier Rydje.