NRK Meny
Normal

Protesterer for sommerruter hele året

Fylkeskommunen vil kutte fem ukentlig ferjeavganger mellom Utsira og Haugesund fra første januar. I dag blir det protester.

Utsira-protest

Sirabuen protesterer utenfor møtet i fylkestingets transportutvalg i dag.

Foto: Karen Marie Skare

– Vi ønsker veldig sterkt å være et livskraftig samfunn hele året og vil ikke ha noe forskjell på sommer og vinter, men et likt tilbud hele året. Vi synes vi fortjener det. Vi er ikke de som skriker mest, men i dag skal vi gjøre litt utav oss, sier Sigrid Thomassen.

Hun har bodd på Utsira siden 1999. I år har landets minste kommune fått beholde Rutebåten Utsira i sommerruter ut året, og dette har ført til økt trafikk, flere turister og økt omsetning i nærbutikken, men nå varsler Rogaland fylkeskommune at de vil kutte fem ukentlig ferjeavganger mellom Utsira og Haugesund fra første januar.

Rutebåten Utsira AS

Rutebåten Utsira AS.

Foto: Rutebåten Utsira AS
Joker på Utsira

Utsira har bare 208 innbyggere. Nå kjemper de for flere avganger med rutebåten. Sigrid Ankervik Thomassen helt til høyre.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Sammenligner med andre småsamfunn

Dette vil bety at fastboende og tilreisende mister ferjetilbudet midt på dagen. Innbyggerne varsler aksjoner når fylkestinget i dag starter å behandle neste års budsjett.

– Egentlig så var det et midlertidig gode, men vi har jobbet for dette en stund i kulissene og sammenligner oss gjerne med andre småsamfunn som Kvitsøy, Røvær og Fedje, og de har helårsrute. Vi skjønner ikke hvorfor vi ikke får det samme, sier Thomassen.

– Tenker på Sirabuen, ikke på prislappen

Men å holde liv i sommerruten året rundt er kostbart. Prislappen er på mellom 500.000 og en million kroner i året.

– Det er nesten som at jeg angrer på at Utsira fikk beholde sommerrutene ut året. Det var en klar avtale at dette tilbudet bare skulle vare ut året, sa Kolumbus-direktør Odd Aksland da aksjonen ble varslet.

– Vi har ikke henvendt oss til Kolumbus, og tenker ikke på kroner og øre. Vi tenker på Sirabuen, på folk som pendler, på dem som har lyst til å komme på besøk til oss. Vi tenker at det hadde vært utrolig positivt for øya, sier hun.

Derfor reiser en god gjeng fra Utsira til Stavanger i dag for å protestere.

– Vi skal møte opp utenfor hotellet det budsjettmøtet skal være, dele ut gratis Utsira-cruise og ha med oss plakater. Jeg håper vi får snakke med noen og si hvor viktig dette er for oss, sier Thomassen.

Utsira

Idylliske Utsira ute i Nordsjøen, i Rogaland fylke, har 208 innbyggere og er Norges minste kommune målt i folketall. De har fått beholde sommerrutene helt ut året, men etter nyttår er det stopp.

Foto: Erik Hovland