Krever slutt på spøkelsesteiner

Fisk med nedslipte hoder. Hummer som går i oppløsning. Dykker Rudolf Svensen er lei forlatte teiner, og vil ha obligatoriske teine-sertifikat.

FISKER VIDERE: Fisk svømmer inn i teinene som er forlatt langs kysten.

FISKER VIDERE: Fisk svømmer inn i teinene som er forlatt langs kysten.

Foto: Fiskeridirektoratet

Spøkelsesteiner er stort problem langs kysten vår. Folk setter ut teiner som blir mistet eller glemt, mens teinene og garna fortsetter å fiske. Rudolf Svensen dykker langs kysten, og har sett hva teinene kan gjøre med livet i havet.

– Jeg har sett så mye fælt. Fisk som har stanget så lenge mot veggen at de har slipt vekk hele trynet omtrent. Hummer og krabbe som går i oppløsning når jeg tar dem ut av teina. De er i live, men de har stått så lenge at det har tært på skallet, forteller han.

GAMLE: Teinene som blir funnet har ofte ligget lenge.

GAMLE: Teinene som blir funnet har ofte ligget lenge.

Foto: Fiskeridirektoratet

Han mener man bør trenge både kurs og lisens for å få lov til å fiske med teiner og ruser.

– Det krever litt kunnskap om måten å sette det på, for krabbene sulter i hjel, og så kommer det nye og nye.

Skremmende funn

Fiskeridirektoratet liker heller ikke spøkelsesteinene, og har vært på tokt i Rogaland for å finne dem. På få dager hentet Direktoratet og inspektør Narve Leonardsen om lag 25 teiner og tre garn. Det er for mye, mener han.

– Det er et tveegget sverd. Vi har glade for å få dem opp, men det er trist å finne dem, sier Leonardsen.

Han sier det er flere mangler på teinene som blir beslaglagt. De er ikke merket med eiers kontaktinfo, og har stått veldig lenge. Mange har heller ikke riktige fluktåpninger.

– Noen av dem er beregnet på leppefisk og har bitte små rømningshull, forteller han.

Inspektøren mener det er mange som ikke bryr seg om reguleringene, og ikke tenker på hvorfor det er krav til utstyret som brukes. Teinene som blir funnet blir beslaglagt og forholdene anmeldt.

Opptil 10 000 i bot

I Haugesund fant Fiskeridirektoratet 13 teiner og 3 garn. Også dem var det hummer i. Utstyret ble levert Haugesund politistasjon og eierne av teinene risikerer bøter fra 5000 til 10 000 per teine.

ANMELDT: Teinene som ble funnet er levert Haugesund politistasjon.

ANMELDT: Teinene som ble funnet er levert Haugesund politistasjon.

Foto: Tor Andre Johannessen

Dykker Svensen mener folk tar seg til rette. Han forteller at han traff noen som trakk teiner i august, og spurte hva de fisket.

– Hummer, svarte de.

Da Svensen opplyste de om at det ikke var lov å fiske hummer i august skal de ha forklart at de ikke var på hytta når det var lovlig hummerfiske.

– Det er vel de som ødelegger for alle, mener Svensen.