Hopp til innhold

Krever responstid for ambulanser

Kristelig Folkeparti mener det er fullt mulig å stille krav til responstid for ambulansetjenesten.

Olaug Bollestad

– Elementært med responstid for ambulansetjenesten, mener stortingsrepresentant Olaug V. Bollestad (KrF).

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– I Norge bør vi ha krav om responstid, både for ambulanse og luftambulanse.

Det sier KrFs helsepolitiske talskvinne, Olaug V. Bollestad.

– Et slikt krav kommer politiet med til høsten, og brannvesenet har det, så jeg tenker at dette er elementært i norsk helsevesen.

I Norge finnes det ikke krav til hvor fort en ambulanse skal rykke ut ved akutte hendelser, kun veiledende mål. I går fortalte Dagsrevyen at målene Stortinget har vedtatt ikke blir nådd, ambulansene rekker ikke fort nok frem.

Ambulanser i hele Norge klarer ikke overholde den anbefalte responstiden, ifølge fersk rapport. Tillitsvalgte krever mer bemanning og at anbefalingen byttes ut med et tydelig krav.

Sjåførene selv ønsker krav

Både ambulansepersonell og eksperter ønsker klare krav til hvor lang tid ambulansene skal bruke. Og det pågår nå et større arbeid for å forbedre responstiden.

– Det jobbes hver eneste dag med å forbedre svakhetene på nødnummeret 113. Og i tillegg jobber vi med å sørge for at tiden før ambulansen er på plass blir bedre, sier statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen.

Ambulanser bruker for lang tid i utrykning

Hun forsikrer om at det neste år vil komme tiltak som forbedrer tjenesten ytterligere.

I distriktene er det jevnt over blant dem som kniver i toppen med lavest responstid, på noe over 25 minutter, som er litt over anbefalingen.

Vil ikke innføre nasjonale krav

Helseminister, Bent Høie (H) mener det er alvorlig at ingen av AMK-områdene klarer å nå tidsmålene, men avviser at det er aktuelt å innføre nasjonale krav.

– Det å ha felles responstid i et land som Norge tror jeg de fleste innser kan bli krevende, fordi bosettingen i dette landet varierer veldig, sier helseministeren.

– Ingen unnskyldning med de lange avstandene, mener Bollestad.