NRK Meny
Normal

Krever oppgjør med bemanningsbyråer

LO vil ha en oversikt over arbeidsavtaler i Sandnes, Stavanger og Sola.

Barbara Szulc

Torsdag fortalte NRK historien om Barbara Szulc, som ble utnyttet av arbeidsgiveren Adecco.

Foto: NRK

Landsorganisasjonen (LO) krever nå en oversikt over bemanningsbyråene som blir brukt i kommunene Stavanger, Sola og Sandnes, og i Rogaland fylkeskommune.

Bakgrunnen er polske Barbara Szulc, som NRK omtalte i går. Hun jobbet på et sykehjem i Sandnes, og ble økonomisk utnyttet av arbeidsgiveren Adecco.

Mobiliserer tillitsvalgte

LO har nå sendt brev til kommunene, og bedt om å få en fullstendig oversikt over arbeidsavtaler.

– Det ligger et stort ansvar på kommunene som engasjerer disse vikarbyråene, og som lar dette skje. Alle vet at byråene skal tjene penger, og det går utover forholdene til de ansatte, sier leder Trond Helland i Fagforbundet Rogaland.

Han frykter at mange ikke tør å varsle om arbeidsforholdene, og LO mobiliserer nå alle sine tillitsvalgte.

– Man må få timelister, se hva som er brukt av overtid, og hva som er betalt. Slik kan man avdekke ureglementære forhold, sier Helland.

Krever svar

Etter gårsdagens avsløringer om Barbara Szulc, vil Sandnes kommune nå gjennomgå alle avtaler kommunen har med Adecco.

– Vi vet at kommunen har flere enheter som har avtale med Adecco. Derfor går vi gjennom avtalene for å kontrollere at vår del står på trygg grunn, sier rådmann i Sandnes, Tore Sirnes.

Rådmannen vil nå ha alle kort på bordet. Han har kontaktet Adecco, og krever svar i løpet av mandag neste uke.

– Vi har en legitim interesse av å vite innholdet i disse avtalene. Derfor ønsker vi å ha en samtale med Adecco om dette, sier Sirnes.

Vil ha økt kontroll

Både LO og rådmannen i Sandnes mener skattemyndighetene og Arbeidstilsynet bør øke kontrollen med innleiebyråene. Men tilsynet mangler lovverket for å kunne kontrollere arbeidsavtalen mellom bemanningsbyråene og utenlandske arbeidstakere.

– Vi kan føre tilsyn med arbeidstid, som skal være innenfor arbeidsmiljøloven, sier tilsynsleder Guro Fykse i Arbeidstilsynet.