NRK Meny
Normal

Flere hundre hytteeiere får krav om kommunalt vann

Svært mange hytteeiere i Sandnes har lagt inn vann i hyttene sine uten lov. Nå skal kommunen rydde opp i miljøproblemene det skaper.

Hytter i Lauvåsvågen i Sandnes

Sandnes kommune jobber med ulike løsninger for å rydde opp i gamle synder i hytteområdene. Her i Lauvåsvågen blir det ikke offentlig vann, men et kommunalt avløpssystem.

Foto: Sandnes kommune

Rennende vann innendørs til oppvask og andre huslige gjøremål er blitt en selvfølge for svært mange hytteeiere. Men langt fra alle har ordnede forhold – hverken når det gjelder hvor vannet kommer fra, eller hvordan de blir kvitt det brukte vannet.

– Når en har innlagt vann, er det veldig viktig at en har en godkjent avløpsløsning. Det er det dessverre få hytter som har i dag, og det skaper forurensningsproblemer, sier vann- og avløpssjef i Sandnes, Signe Stahl Kvandal.

Mange har «ulovlig» vann

Sandnes er en av landets største hyttekommuner, med rundt 2500 fritidsboliger. Fram til 2007 var det ikke lov med innlagt vann i hyttene i Sandnes, men det var det langt fra alle som brydde seg om.

LES OGSÅ: Sandnes er mest populært

Vask på hytte

De aller fleste hyttene i Sandnes har en slik. Men langt fra alle har tilfredsstillende avløp.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Vi vet at det før den tid var veldig mange som hadde innlagt vann uten at de hadde fortalt det til kommunen. Gjennom spørreundersøkelser og annen registrering har vi funnet ut at størstedelen av hyttene i Sandnes har innlagt vann, sier Kvandal.

Svært få av disse anleggene er registrert i kommunen. Og selv om mange har biologisk toalett som ikke har utslipp, er forholdene ikke bra, sier Kvandal.

Hun forteller at det er noe avløp fra toaletter, men at hoveddelen er vann fra oppvask, rengjøring, dusj og lignende. Men også det er et problem, sier hun.

Kan ramme naboens drikkevann

– De slipper ofte avløpsvannet sitt rett ut i terrenget, og da vil en både få synlig forurensning og en kan for eksempel få forurensing av naboens og andres drikkevann.

Også vannkildene folk bruker kan være problematiske. Folk henter hyttevannet sitt fra ulike kilder. Noen bruker overflatevann fra bekker i nærheten, mens andre har boret brønner eller de samler regnvann i såkalte cisterneanlegg.

– De som samler takvann og regnvann, risikerer å få blant annet salmonella fra fugler, og overflatevann som ikke blir rensa, kan inneholde ulike bakterier, sier Kvandal.

– Må koble seg på

Derfor vil nå kommunen rydde opp. Når det nå legges nye offentlige ledninger fra Hommersåk til Høle, blir det mulig å koble på noen av de store hytteområdene i kommunen. Og det må hytteeierne det gjelder gjøre dersom de fortsatt vil ha innlagt vann i hyttene sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Signe Stahl Kvandal

Vann- og avløpssjef Signe Stahl Kvandal i Sandnes viser området der det nå legges nye vann- og kloakkledninger som hytteeierne må koble seg på hvis de fortsatt vil ha innlagt vann i hyttene.

Foto: Marianne Terjesen

– Vi kommer ikke til å tvinge noen, men hvis de vil ha vann, skal det være kommunalt, sier Kvandal og viser til bestemmelser i plan- og bygningsloven.

Dyrt for den enkelte

Det er hytteeierne sjøl som må betale for påkobling, men kommunen jobber sammen med hytteeierforeningene i området for å få til fellesløsninger. For det kan bli dyrt for den enkelte.

Jarle Padøy

Jarle Padøy i Sandnes hytteeierforening nyter hyttelivet på Usken med barnebarnet. Usken er foreløpig ikke berørt av kravet om kommunalt vann, men Padøy har forståelse for kommunens opprydningsarbeid.

Foto: Privat

Styreleder Jarle Padøy i Sandnes hytteeierforening anslår at det kan dreie seg om opptil 200.000 kroner pr. hytte.

– For de fleste er jo det veldig mye penger. Samtidig så vil det jo øke både bruksverdien og komforten ganske betraktelig, og det vil også øke verdien på eiendommen hvis den en gang skal selges, sier Padøy.

LES OGSÅ: Større krav til hyttene

LES OGSÅ: Fortviler over pengekrav

Han sier at hytteeierforeningen generelt sett er positiv til kommunens opprydningsarbeid, men tror at en del kommer til å takke nei:

– Det vil selvfølgelig være noen som ikke vil ha økonomi til å være med på noe sånt. og det vil sikkert også være noen som ikke ønsker vann og kloakk på hytta, sier han.

Kan si nei, men....

Men riset bak speilet er at den som takker nei til å koble seg på det kommunale nettet, må stenge de innvendige vannkranene.

– Hvis de melder fra at de ikke vil være med, så kommer vi til å kontrollere at de faktisk ikke har innlagt vann, sier vann- og avløpssjef Signe Stahl Kvandal.

Ledningen fra Hommersåk til Høle er første steg i et arbeid kommunen håper skal føre til at de fleste hyttene i Sandnes får ordna vann- og avløpsforhold. Kvandal ser for seg både flere kommunale ledninger, og en kombinasjon av private og kommunale løsninger.

– Vi er veldig aktive nå i å samarbeide med hytteforeninger og velforeninger om ulike løsninger, sier hun.