Krever handling for å bygge opp tilliten til Mattilsynet

Bøndenes tillit til Mattilsynet er tynnslitt. Tirsdag troppet nærmere 500 bønder opp på folkemøte på Undheim samfunnshus på Jæren for å diskutere hvordan tilliten kan bygges opp igjen.

Per Olaf Lauvås

Per Olaf Lauvås avslørte Mattilsynet i vår. Nå krever han en handling, og ikke bare beklagelser fra tilsynet for å bygge opp igjen tilliten.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Vi trenger et Mattilsyn med tillit. Når vi får besøk så er det som å stå opp til eksamen. Bønder har lagt ned gårdsbruket. Folk er redde. Vi trenger en opprenskning, sier pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås.

Lauvås er mannen som utløste alt. I mai avslørte han Mattilsynet med skjulte opptak.

Avsløringen førte til at Stortinget krevde en gransking av tilsynet. I tillegg ligger det flere politianmeldelser inne.

Flere bønder forteller at tilliten til Mattilsynet er tynnslitt.

Vil opprette arbeidsgruppe

Det var Margrete Dysjaland, Frp sin fylkesordførerkandidat i Rogaland, som tok initiativ til møtet for å diskutere Mattilsynet.

– Vi må gjøre noe med alle de tilbakemeldingene og henvendelsene som har vært fra bøndene. Vi kan ikke ha det slik det har vært. Det har vært altfor mange alvorlige tilfeller og stygge episoder, sier Dysjaland.

Margrete Dysjaland (Frp)

ARBEIDSGRUPPE: Margrete Dysjaland (Frp) vil opprette en arbeidsgruppe som bønder i hele landet kan komme til med sine opplevelser.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Nå vil hun opprette en arbeidsgruppe som bønder i hele landet kan komme til med sine opplevelser.

– Det skal være med folk fra kjøtt- og melkeindustrien, bonderepresentanter, noen som kan HMS og gjerne Mattilsynet selv, hvis de vil, sa hun til NRK i juli.

Krever handling

– Vi trenger ikke flere beklagelser fra Mattilsynet. Vi krever handling, sier Lauvås.

Han tror en arbeidsgruppe vil komme godt med.

– I utgangspunktet har vi mange gode folk rundt oss, men det er klart vi ser at det er nødvendig med en arbeidsgruppe.

Møte om mattilsynet

FOLKSOMT: Det var flere hundre bønder som deltok på møtet på Undheim samfunnshus. På møtet skulle det diskuteres hvordan bønder kan bygge opp igjen tilliten til Mattilsynet. Mattilsynet selv deltok ikke på møtet.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Bollestad og Mattilsynet takket nei

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Mattilsynet var invitert til å delta på møtet. Ingen av de dukket opp.

– Det er dumt at Mattilsynet ikke var her. De var velkomne, og jeg skulle i det minste ønske at de var her og hørte på det vi har å si, sier Dysjaland.

– Normalt ville vi takket ja til å delta på et sånt møte, men nå er vi ikke i en normal situasjon. Stortinget har bestemt at vi skal granskes. Da har vi vurdert det sånn at det er uryddig av oss å delta på et folkemøte hvor målet er å diskutere debatten og veien videre, sier Ann-Christin Skretting, konstituert regiondirektør i Mattilsynet.