Hopp til innhold

Kreftmedisin gir millionsprekk

Kostbar kreftmedisin gir en sprekk på 15 millioner ved Stavanger Universitetsjukehus.

Universitetsjukehuset i Stavanger gir den dyre kreftmedisinen Herceptin til brystkreftpasienter, selv om det betyr et dårligere tilbud til andre pasienter.

Sykehuset har valgt å prioritere kreftmedisinen til tross for at dette går utover andre pasientgrupper.  De 15 millionene i budsjettsprekk må spares inn andre steder.

Fagsjef ved Kvinneklinikken, Stein Tore Nilsen sier de etter faglige vurderinger ikke er i tvil om å bruke den livsforlengende kreftmedisinen.

- Vi har varslet dette til vårt styre og vi har ikke igangsatt ting for å slutte med medisinen.  Det er ikke aktuelt å endre vår politikk på dette området, sier Nilsen.

Kvinner som har en hissig form for brystkreft får Herceptin. Medisinen kommer i tillegg til cellegift.  Studier viser at Hercepin halverer risikoen for tilbakefall hos brystkreftpasienter. Den hindrer kreftcellene i å dele seg og kan være forskjellen på liv og død.

Dilemma

Men saken har vært et dilemma for sykehuset.

- Når vi f.eks. bruker 15 millioner for mye, må vi finne andre plasser - andre pasienter - som vi ikke gir et tilbud.  Det er dilemmaet vi, som ledelse, står overfor.  Men det ansvaret må vi ta. 

Hvem skal få?

Det er ikke første gang en dyr medisin blir satt opp imot en annen pasientgruppe.  Dilemmaet vil melde seg i økende grad i årene som kommer.  Hvem skal bestemme hvem som skal få?

Informasjonsjef Bjørg Sandal, i Helse Vest mener avgjørelsen hører hjemme hos legene. 

- Det er først og fremst fagfolkene som må gjøre de avveiningene i forhold til det bildet de har av pasienten og problemstillingen pasienten skal behandles for, sier Sandal.   

Sandal mener også det er rom for slike prioriteringer midt i budsjettåret.

- Det er svære penger per helseforetak og per sykehus vi snakker om her, så en viss form for omprioritering må vi klare å få til, sier hun.