NRK Meny
Normal

Krangler om turistperlene

Ordfører Ole Tom Guse misliker sterkt at Stavanger turistforening går imot Forsand kommunes kraftutbygging langs Lysefjorden når foreningen samtidig mottar hjelp til hyttebygging i området.

Preikestolen

Stavanger turistforening vil ha mest mulig urørt natur i området rundt Prekestolen og Lysefjorden, ikke kraftverk.

Foto: Erik Waage

Forsand kommune bestemte på onsdagens kommunestyremøte at de skal sende et «krast» brev til Stavanger turistforening. Årsaken er at turistforeningen går imot kommunens kraftutbyggingsplaner i Skurvedalsåna.

– Vi misliker veldig sterkt det som nå skjer. Det passer seg ikke at turistforeningen motarbeider Forsand kommune når vi skal hjelpe dem med å få på plass disse turisthyttene, sier Ole Tom Guse til NRK.no.

Gir 500.000 kroner

Kommunen har planer om å gi tomt og 500.000 kroner til turisthytter ved Bakken gård i Skurvedalen og på Skåpet på andre siden av fjorden. Men som takk, går altså foreningen imot kraftutbyggingen.

Ole Tom Guse

Ordfører i Forsand, Ole Tom Guse.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Det er et paradoks at de kraftutbyggingene som turistforeningen er imot, er de som gjør at kommunen kan bidra med penger til turistforeningen, sier Guse.

– Vi er veldig skuffet! Vi skulle ønsket at de hadde valgt sine kamper med omhu. Det er ikke lurt å velge kamper ut ifra prinsipp, man bør heller velge kampene det er verdt å ta, sier han.

Vil vurdere framtidig støtte

Ordfører og kommunen vil ikke gå så langt som å bryte samarbeidet med turistforeningen.

– Men vi kommer til å passe nøye på. Vi kommer hele tiden til å vurdere hva vi skal støtte turistforeningen i, det være seg Skurvedalen eller Vinddalen – hvor vi skal legge til rette for sti inn til hytta, sier Guse.

Turistforeningen er overrasket

Daglig leder i Stavanger turistforening, Preben Falck, er overrasket over reaksjonen til ordføreren.

Preben Falck

Daglig leder i Stavanger turistforening, Preben Falck.

Foto: Frank Bremnes / NRK

– Jeg er overrasket over at noen kan være i tvil om hvilket standpunkt vi har i disse sakene. Vi har vært en tydelig motstander av kraftutbygging i Prekestol-området i årevis, sier han.

Turistforeningen ønsker å utvikle området rundt Lysefjorden som turistdestinasjon. Målet er å få folk til å gå andre turer enn bare fram og tilbake fra Prekestolen.

– Dette området har et kjempepotensial. Folk kommer hit for å se urørt natur, da kan vi ikke bygge ut i naturen, konstaterer Falck.

– Må tåle uenighet

Han påpeker at foreningen er avhengig av et godt samarbeid med Forsand kommune hvis området rundt Lysefjorden skal utvikles.

– Jeg håper at vi får til et godt samarbeid. At vi har respekt for uenighet i enkelte saker, men har et felles prosjekt i å utvikle dette som reise- og friluftsområde, sier Falck.

Forsand kommune vil sende et krasst brev til Stavanger Turistforening, som ikke vil ha kraftutbygging i Lysefjorden. Ordføreren hisser seg opp, fordi han har gitt Turistforeningen tomt til hytte i området.

Se TV-innslag om saken her.