NRK Meny
Normal

Krangel om kjøp av dikterbyste på Jæren

Dikteren Tor Obrestad fra Jæren vil selge en bronsebyste av seg selv til hjemkommunen Hå for halv pris. Slikt blir det bråk av.

Tor Obrestad
Foto: Anett Johansen Espeland/NRK

– Det er nok den uvanlige framgangsmåten, og den gamle tankemåten i bygdesamfunnet. Man skal ikke stikke seg fram, og tro at en er noe, sier Tor Obrestad.

78-åringen gikk nylig ut i lokalavisa og tilbød Hå kommune å kjøpe bronsebysten for 60.000 kroner, som skal være halv pris i forhold til hva den er verdt. Få dager etter ble saken lagt fram for formannskapet, med innstilling fra rådmannen om å kjøpe bysten. Flertallet stemte for, men et mindretall protesterte, og saken ble anket til kommunestyret, der den skal behandles førstkommende torsdag.

– Vil hedre seg selv

Motstanden handler ikke om forfatterens person, men om prinsipper, sier kommunestyrerepresentant i Hå, Ådne Skrettingland (H), en av de tre som stemte mot.

Ådne Skretingland

Kommunestyremedlem Ådne Skrettingland (H) mener det bør være kommunen som tar initiativ til å hedre personer.

Foto: Anett Johansen Espeland/NRK

– Jeg reagerer på framgangsmåten. Her er det Obrestad som vil hedre seg selv, men saksgangen burde i stedet være at kommunen tar initiativ til å hedre en person. Nå forsvinner hele vitsen med å gi heder, og man vanner ut et hederstegn på denne måten. Det er nok flere kultur\personligheter som kan tenke seg å stå på en sokkel. Hva gjør vi neste gang noen kommer, spør Skrettingland.

– Er det andre forfattere av det formatet i kommunen skal vi finne plass til en byste av dem også, svarer ordfører Jonas Skrettingland (KrF).

Jonas Skretingland

Ordfører Jonas Skrettingland (KrF) mener flertallet kommer til å si ja til å kjøpe bysten førstkommende torsdag.

Foto: Anett Johansen Espeland/NRK

Han sier at kulturetaten i Hå har kjent til bysten lenge, og at saken gikk rett til formannskapet fordi utvalget for opplæring og kultur ikke sitter på pengesekken.

Ådne Skrettingland er ikke redd for å virke smålig når han stemmer imot.

– For meg handler det om at vi må ta initiativ til hvem som skal hedres, ikke kulturpersonligheter selv. Da er jo hele vitsen borte.

– Pinlig og latterlig reaksjon

– På en måte synes jeg det er pinlig, på en annen måte synes jeg det er latterlig. Det er noe med mangelen på raushet og åpenhet fra enkelte politikere, ja mangel på kunnskap rett og slett, sier Obrestad.

Han viser til at han har utrettet mye som forfatter, og at han har en demokratisk rett til å komme med et slikt tilbud til kommunen.

Byste Obrestad

Byste til besvær. Da dikter Tor Obrestad ønsket å selge denne bysten til Hå kommune møtte han motstand.

Foto: Anett Johansen Espeland/NRK

– Ikke helt A4

– Det har ikke vært en helt tradisjonell "A4-prosess", men en kunstner er jo heller ikke helt A4. Det var en anledning som kom, og som kommunen benyttet seg av, og det hører jo absolutt hjemme med en byste av en forfatter som har vunnet priser og har et nasjonalt navn, sier ordføreren.

Ordføreren tror det går mot flertall for kjøp i kommunestyret. Da havner bysten trolig på biblioteket i Hå, slik rådmannen har foreslått.