Full havne-krangel i Stavanger kommune

Politikerne i Stavanger klarer ikke å bli enige om hva prislappen blir for havneanlegget ved Siriskjær. Konflikten er i ferd med å dra ut til lenge etter valget.

siriskjær_kai3

DENNE KRANGLER DE OM: Omlag 100 meter kai på Siriskjær i Østre bydel står i sentrum av striden i Stavanger kommune.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Stavanger tingrett slo fast at kaien har en verdi på 30 millioner kroner, men havnevesenet mener dette er for lavt, og har anket skjønnet. Kjennelsen blir ikke klar før lenge etter valget denne måneden.

Flertallet i bystyret i Stavanger har sagt seg villige til å bidra med opptil fem millioner kroner for å rydde opp i konflikten mellom boligutbygger og havnevesen.

Bekymret Bjelland

Cecilie Bjelland

FEIL FOKUS: – Flertallspartiene sier at de vil kjøpe anlegget fordi de føler et moralsk ansvar for å gjøre det. Vi i Ap mener ansvaret ligger overfor innbyggerne i Stavanger, og ikke overfor private utbyggere, sier Aps ordførerkandidat i Stavanger, Cecilie Bjelland.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

Stavanger Aps ordførerkandidat, Cecilie Bjelland, mener derimot at kommunen kan ende opp med hele regningen, som kan komme til å bli mye større.

– Arbeiderpartiet blir mildt sagt bekymret når vi ser at flertallspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har skrevet under på at kommunen skal bidra til å kjøpe en kai som vi ikke har noen forpliktelse til å kjøpe, og som vi ikke aner hva vil koste. Det eneste vi vet er at det vil koste mange millioner kroner, sier Bjelland.

LES OGSÅ: Savner sprekere fellesrom

Høyre avviser problematikken

Høyres gruppeleder John Petter Hernes mener at kommunen risikerer å måtte betale mer enn de fem millioner kronene de har forpliktet seg til å betale.

– Noen prøver å fremstille det slik at kommunen har skrevet en sjekk, og at det bare er å fylle inn det beløpet kommunen skal betale. Det er totalt feil. Vi skal ha et spleiselag, og hvis prislappen blir for dyr, eller at den private parten ikke kan betale sin andel, har vi ingen avtale, sier Hernes.

John Peter Hernes

KRYSTALLKLAR: Høyres gruppeleder John Petter Hernes mener ikke at Stavanger kommune må ut med titalls millioner for Siriskjær-kaia.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Dette er det ingen tvil om?

– Dette er krystallklart. Blir det ingen avtale vil Havnevesenet sitte med dette, og vi har et uløst problem. Vi har ikke forpliktet oss til noe, med mindre vi er fornøyde med avtalen slik den blir seende ut, sier Hernes.

Venstres ordførerkandidat Per A. Thorbjørnsen mener at det viktigste er å få ordnet opp i situasjonen.

– Saken er problematisk, men vi er løsningsorienterte. Vi har hele tiden snakket om å bidra med et beløp som ligger på tre til fem millioner kroner, rundt ti prosent av totalsummen, som eventutelt skal tas opp som et lån og skrives ned over 30 år, sier Thorbjørnsen.

Per A. Thorbjørnsen

IKKE BEKYMRET: Venstres ordførerkandidat Per A. Thorbjørnsen mener Siriskjær-saken må ordnes opp i. – Vi vil ha saken ut av verden, sier han.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Saken om Siriskjær blir bare peanøtter for kommunen i det lange løpet. Det blir ingenting mot hva Arbeiderpartiet har sagt at gratis buss vil koste.

Skremt av flertallspartiene

– Nå har kommunen signert denne avtalen, fordi disse partiene sa at vi skulle gjøre det. Da må de også se hva de skal gjøre rettslig for å trekke seg fra en avtale. Kommunen har forpliktet seg i denne saken, og det uten å vite hva sluttsummen blir. Det synes vi i Arbeiderpartiet er skremmende, svarer Cecilie Bjelland.