Hopp til innhold

Korona sørger for rottefest: – Nesten ubeboelig

STAVANGER (NRK): Det har vært en markant økning i antall henvendelser etter ødeleggelser fra skadedyr. Én forklaring er korona - og hjemmekontor.

Rotte i avløpsrør

Rotte i avløpsrør (arkiv).

Foto: Fettvett.no

– Lukten er såpass sterk at den trekker opp i hele huset så det er nesten ubeboelig, sier Øystein Madsen, prosjektleder i Frøiland Bygg.

Han befinner seg i en mørk og trang krypkjeller i et hus i Stavanger hvor det er funnet en død rotte.

Øystein Madsen på rottejakt i en krypkjeller.

Madsen på rottejakt.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Madsen har siden 2003 jobbet med å reparere skadene som rotter og mus forårsaker i bygg. Han har aldri hatt det travlere enn i år.

– Det har vært en markant økning. 35 prosent flere skader sammenlignet med i fjor, som bare går på skadedyr, sier Madsen.

Den samme opplevelsen har andre bedrifter som bekjemper skadedyr. Rentokil Skadedyrkontroll har hatt en økning på 50 prosent i antall henvendelser fra private i år.

Rotte

Madsen fant et rotteskjelett i en krypkjeller.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Korona-forklaring

Én forklaring på økningen er koronapandemien. Mange har hjemmekontor - og er derfor oftere hjemme. Da er det lettere å oppdage mystiske lyder i vegger og tak som kanskje normalt ville gått oss «mus forbi».

– Jeg har merket at en del av skadene er mindre i omfang enn før fordi de gjerne oppdages tidligere, sier Madsen.

De fleste rotter holder seg under bakken i avløpssystemene våre. Men nå som vi har holdt oss mer hjemme, har dette påvirket skadedyrenes levesett.

Rotte

Når menneskene endrer levemåte, gjør rottene det samme.

Foto: Frøiland Bygg

– Kanskje er også matkildene deres annerledes enn for et år siden, fordi at vi er mindre ute i byene. Dermed flytter de på seg for å finne mat, sier Tarald Harestad i Anticimex.

Han tar NRK med til et kumlokk i Stavanger sentrum. Bare siden 10. oktober har en felle her avlivet 157 rotter.

– Rotter må ha mat, vann og bolig for å trives . Den trenger ikke å bevege seg mer enn 30 meter i løpet av et liv så lenge den finner det den trenger, sier Harestad.

Biolog Stein Norstein forteller at det også er museår i år, noe som kan være bra for rottene.

– Vi lurer litt på om rottene har en fordel av museår, og at en musebiff i ny og ne kan være et fint tilskudd til maten for rottene, sier Norstein, som er skadesjef i Anticimex.

Rotte

Her har det vært rottefest i vegg-isolasjonen.

Foto: Frøiland Bygg

Restefett gir rottefest

Nå som det nærmer seg jul og vi gjerne godter oss med litt ekstra feit mat, kan vi ta noen enkle grep for å holde skadedyrene unna.

– Hold det ryddig og rent. Når julematen er laget, hvor det gjerne er masse fett; Ikke bruk varmt vann og la det renne ned i sluket og tro at det forsvinner av seg selv!

– Hva skjer da?

– Da risikerer du at rørene blir tettet. I tilllegg fôrer du rottene med dette. Det blir julesnadder for dem, advarer Harestad.