NRK Meny
Normal

Forklarer seg på Skype i sin egen rettssak

Oslo tingrett skal i dag ta stilling til om den selverklærte konvertitten Reza har rett på opphold i Norge. Afghaneren må følge sin egen rettssak via videokonferanse fra hjemlandet.

Reza og biskop Erling Pettersen

Biskop i Stavanger, Erling Pettersen, er blant støttespillerne til Reza (21).

Foto: Varden kirke

– Det er vanskelig når hovedpersonen selv ikke er til stede i salen, men befinner seg i en utrygg situasjon på en dårlig Skype-linje. Det er ikke helt «fair play», sier advokat Knut Eldhuset.

21 år gamle Reza ble i februar tvangsutsendt til Afghanistan, fordi Utlendingsnemnda (UNE) ikke tror på at han er en reell kristen konvertitt. Mandag startet ankebehandlingen av UNE sitt vedtak i Oslo tingrett.

Knut Olaf Eldhuset

Advokat Knut Eldhuset mener at de har en god sak.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Ventetiden i Afghanistan har vært tøff for ham, så han er glad for at saken endelig kommer opp, sier Eldhuset.

Vil legge vekt på UNE-kritikk

Reza og hans støttespillere mener saken deres er styrket, fordi UNE har fått kritikk for sin behandling av konvertittsaker.

I rapporten, som er bestilt fra Justisdepartementet, kommer det frem at UNE i for liten grad samarbeider med biskoper og prester, for å vurdere troverdigheten i slike saker.

– Det kommer jeg til å trekke tydelig frem i denne saken. Flere fra kirkelig hold har stilt seg bak Reza, og mener at det ikke er tvil om at han er konvertitt, sier advokaten.

Starter sin forklaring i ettermiddag

– Dette dreier seg til syvende og sist om troverdighet. I denne saken har vi både gode vitner, i tillegg til en god forklaring fra Reza selv, så vi håper å vinne frem, legger han til.

Eldhuset var redd ustabile linjer til Afghanistan kunne skape problemer, men mandag ettermiddag fikk 21-åringen forklart seg. To ganger måtte han legge på fordi han var redd andre hørte samtalen hans. Til sammen varte forklaringen i to timer.

– Når myndighetene ikke legger bedre til rette, må vi kunne si at dagens forklaring gikk bra, sier Eldhuset.

Advokaten viser til at Reza ønsket å forklare seg fra den norske ambassaden, men i stedet måtte leie et hotellrom for å kunne gjennomføre forklaringen sin.

Rettssaken fortsetter tirsdag.