Kontrollerte 16 bedrifter - alle brøt loven

Ulovlig arbeidskraft, brudd på arbeidsmiljøloven og dårlig regnskapsføring. A-krim har kontrollert 16 virksomheter. Resultatet er «nedslående».

Haugesund sentrum

A-krim fant lovbrudd hos samtlige internasjonale matbutikker, massasjesteder og frisører som de kontrollerte i Haugesund sentrum i høst.

Foto: Anders Fagerjord / Wikimedia Commons

Marie Aanensen

Marie Aanensen, seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– For vår del var det en vellykket aksjon fordi vi fant mye, sier Marie Aanensen, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, til NRK.

Tidligere i høst kontrollerte A-krim Haugaland 16 internasjonale matbutikker, massasjesteder og frisører i Haugesund sentrum. A-krim er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet, kemneren og Nav for å slå ned på kriminalitet i arbeidslivet.

Resultatet av kontrollen var «nedslående», ifølge A-krim:

  • Fem virksomheter hadde ikke på plass arbeidskontrakter.
  • 14 virksomheter har fått bokføringspålegg (mangelfullt regnskap).
  • Ti virksomheter fikk et eller flere pålegg etter brudd på arbeidsmiljøloven.
  • To bedrifter er anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft.
  • Én person uten gyldig opphold i Norge.

– De kjenner ikke loven

Ifølge Aanensen hadde bedriftene begrenset kunnskap om helse, miljø og sikkerhet, og hun reagerer på at fem virksomheter ikke hadde arbeidskontrakter – som anses som ganske grunnleggende i norsk arbeidsliv.

– Mange av disse kjenner ikke lovverket i Norge, men de fleste ønsker å være seriøse og vil rette seg etter påleggene våre, sier Aanensen.

– Vellykket samarbeid

Leder for Skatt vests innsats mot arbeidsmarkedskriminalitet, Kristi T. Skaar, mener resultatene av aksjonen viser hvor vellykket samarbeidet i A-krim er.

– Der vi finner brudd på en etats regelverk, finner vi ofte brudd på andres. Når etatene sammen går ut for å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet, kan vi avdekke brudd på alle etaters regelverk på en og samme tid, sier Skaar, ifølge en pressemelding, og kommer med følgende oppfordring:

– Svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet eksisterer fordi det er et marked for det. Som kunde bør du alltid be om kvittering og betale med kort eller via bank, sier Skaar.