Hopp til innhold

Kontorbygg kan stanse VG-lista

– Blir dette vedtatt, kan vi ikke arrangere VG-lista Topp 20 og lignende store arrangementer i framtida, sier en opprørt direktør i Stavanger Konserthus, Per-Harald Nilsson.

Per-Harald Nilsson

Direktør i Stavanger Konserthus, Per-Harald Nilsson, stiller seg kritisk til at det kan komme et kontorbygg på kaien ved konserthuset.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Byplanleggerne vil tillate et kontorbygg på åtte etasjer på kaien ved konserthuset, ved siden av den gamle Utenriksterminalen. Forlaget går fram av revidert forslag til sentrumsplan, som nå er ute til høring.

– Det var akkurat der scenen og backstage-området var plassert da VG-lista-konserten ble arrangert 6. juli. Det er det største arrangementet vi har hatt her, med et publikum på 15.000, sier Nilsson.

Konserthuset har et eget utendørsamfi, og i juni ble plassen brukt til feiringen av kongeparets 25-årsjubileum.

– Vil skape aktivitet i området

– Vi ønsker å legge til rette for nye bygg langs kaien fra Vågen og inn mot Bjergsted, for å skape mer aktivitet på denne strekningen, og nye arbeidsplasser i sentrum, sier kommuneplansjef Ole Martin Lund.

VG-lista

Det var trangt på «første rad» da VG-lista-showet besøkte Stavanger i sommer. Nå kan det bli bygd kontorer der scene og backstage var plassert.

Foto: Leo Kramer

Men Nilsson tror ikke at et kontorbygg vil skape den typen aktivitet som sentrumsplanen legger opp til:

– Det er mange kontorbygg i området her fra før av. Det ser ikke ut til å skape folkeliv. Forslaget strider faktisk mot målene i planen.

– Panisk og umotivert

Jeg kan vanskelig forstå at dette skal være et positivt tilskudd til denne delen av byen, sier Per Christian Brynildsen i Ratio Arkitekter, som tegnet milliardbygget.

– Det virker panisk og litt umotivert. Et utleiebygg for kontorer virker helt malplassert som inngang til konserthuset. Det vil skygge for plassen og ødelegge utsikten til konserthuset fra sentrum. Det vil ta noe av luven fra konserthuset, som i seg selv ikke er veldig ruvende. En kontorarbeidsplass kan drive sin virksomhet hvor som helst. Et konserthus må være synlig, sier Brynildsen.

– Mindre respekt for signalbygg

Også Norsk Oljemuseum på Holmen i Stavanger har protestert kraftig mot sentrumsplanen. I forslaget er museet, som er delvis bygget ut i sjøen, lukket inne av en ny kai til cruisebåter. I høringsuttalelsen skriver oljemuseets arkitekter Ivar Lunde og Morten Løvseth:

«Oljemuseets interesser er altså ikke ivaretatt – slik vi ser der. Oljemuseet som museum, arkitektur og monumentalbygg i bykjernen synes ignorert.»

Brynildsen mener forslagene fra byplanleggerne kan tyde på fallende respekt for såkalte signalbygg:

– Man flytter oppmerksomheten fra fellesskapets bygninger til mer anonyme bygg som kan bytte eiere og funksjon med jevne mellomrom. Dermed blir det vanskeligere å lese en bys identitet.

Lund avviser kritikken.

– Hadde vi ment at disse forslagene bygger oljemuseet og konserthuset inne, hadde vi ikke foreslått det, sier kommuneplansjefen.

Ole Martin Lund

Kommuneplansjef Ole Martin Lund avviser kritikken.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Men Nilsson setter sin lit til politikerne:

– Det blir helt feil å sette et kontorbygg på kaien og ødelegge den ressursen som dette byrommet er for Stavanger. Da mister vi det for all framtid.