NRK Meny
Normal

Konsulentselskap gransker barnevernet

Haugesund kommune setter inn et konsulentselskap for å granske barnevernet i etterkant av torturrettsak.

Tortur-saken strykehjern

Strykejern som ble brukt under torturen av 16 åring

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Sju gutter i alderen 15 til 18 år, og en 26 år gammel mann, ble for kort tid siden tiltalt for å ha torturert en 16 år gammel gutt i flere timer i en leilighet i Haugesund i desember, og holdt ham fanget i tre dager.

Aktor slo fast i starten av sin prosedyre at mishandlingen av den 16 år gamle gutten var særdeles sadistisk og brutal, og mener torturen kunne endt med døden.

De fleste av de tiltalte har enten vært eller er under tilsyn av barnevernet.

Søker konsulenthjelp

Kontrollutvalget i Haugesund kommune har nå bedt konsulentselskapet Deloitte om å se nærmere på hvordan barnevernet har opptrådt i denne saken.

- Rapporten som skal lages skal være til hjelp for selve barnevernet, men også for brukerne og for politikerne, sier utvalgsleder Astri Furumo.

- Vi vil vite hvor skoen trykker. Om det er mangel på ressurser eller mangel på ansatte, som gjør at jobben ikke blir godt nok gjort, sier hun.

Gikk på fest under rettsaken

Det ble i utgangspunktet stilt spørsmålstegn ved barnevernet for at tortur-episoden i det hele tatt kunne skje. Enda mer fart i kritikken ble det da det kom fram at flere av de tiltalte søkte sammen og hadde en fuktig fest på kveldstid mens rettsaken pågikk.

Les også: - Sadistisk og brutal vold

Les også: -Drapsplaner var ironi

Les også: Ba om å bli skutt

Les også: - Planla å drepe

Les også: Torturen var planlagt

Les også: - Trodde jeg skulle dø

Les også: Innrømmer tortur

Les også: Tortur kunne vore unngått

Positiv til granskning

- I utgangspunktet ser vi positivt på dette. Det er viktig å finne ut hvordan relasjonene mellom statlig og kommunalt barnevern kan bli bedre, sier områdeleder for barnevernet, Øystein Gunnarshaug i BUFETAT Fonna.