NRK Meny
Normal

Vil øke kvaliteten på hjemmetjenesten

I dag tar trolig Karmøy kommune det første steget mot konkurranseutsetting av helsesektoren.

Vil konkurranseutsette hjemmehjelpen

Gruppeleder i Høyre i Karmøy, Ole Henrik Nesheim, tenker på kvaliteten når han vil konkurranseutsette helsesektoren.

Foto: Karmøy komune

Saken skal opp i Helse og Sosialutvalget i kveld, og skal så videre til både formannskapet og kommunestyret senere i måneden.

Rådmannen anbefaler at ordningen utprøves og forslaget kommer trolig til å bli vedtatt av flertallskonstellasjonen Høyre, Frp og KrF.

For gruppeleder i Høyre, Ole Henrik Nesheim er valgfrihet, kvalitet og pris viktige stikkord når han sier ja til konkurranseutsetting.

– Folk i dag må ha rett på valgfrihet, det er viktig for Høyre. Hvis du ikke er fornøyd med kvaliteten på varene i en butikk så prøver du deg i en annen. Det er også viktig å ha en konkurrent slik at vi kan måle oss mot hverandre for å bli bedre på kvalitet og pris.

– Dette er enskuffelse for kommunen

Fellesforbundet fortviler, og mener hjemmetjenesten er god nok som den er.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skuffa på vegne av de ansatte, og på vegne av kommunen. Slik budsjettet er nå så føler jeg at Karmøy kommune klarer å drive helsesektoren på en god og fornuftig måte, sier hovedtillitsvalgt Svein Inge Mæland i Fagforbundet Karmøy.

Om utprøvingen blir vellykket, ønsker Nesheim konkurranseutsetting på flere andre områder.

– Det skal ikke skje i full fart. Vi starter smått for å vinne erfaringer sli at de ansatte kan se at dette er et positivt supplement. Dette kan gjøre de ansatte tryggere i jobben sin, sier Nesheim.

Samtidig garanterer han at de ansatte ikke kommer til å miste jobbene sine.

– Etter at vi overtok styringen av Karmøy for 1,5 år siden, har det kommet 88 flere hender i arbeid i helse- og omsorgssektoren sammenligna med hva det forrige regime hadde i gjennomsnitt på fire år. Det er et enestående bevis på at tryggheten ikke forsvinner for de ansatte forsvinner når Høyre, FRP og KRF styrer.