Kongen feirer det norske oljeeventyret

I 1995 sto han for den offisielle åpningen av Troll olje. I dag var Kong Harald tilbake på det som hittil er det mest ressursrike oljefeltet på norsk sokkel.

I 1995 stod han for den offisielle åpningen av Troll olje. I dag var Kong Harald tilbake på det som er det mest ressursrike oljefeltet på norsk sokkel.

KONGELIG BESØK: Kongen kom til Troll A med helikopter fredag formiddag.

Konsernsjef Eldar Sætre

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil inne på Troll A under markeringa av 50 år med olje- og gassvirksomhet i Norge.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Norsk olje og gass markerer i dag 50 år med aktivitet på norsk sokkel, og i den sammenhengen ble Kong Harald med ut på oljeplattformen Troll A i Nordsjøen. Her fikk han omvisning av konsernsjef i Statoil, Eldar Sæthre.

– Det er et sterkt symbol når Kongen velger å ta turen ut for å se hva vi driver med, sier Sæthre.

170 millioner kroner dagen

Det er ikke tilfeldig at det er på Trollfeltet markeringen skjer. Olje- og gassfeltet er nemlig det mest pengeinnbringende vi har i landet. I snitt kommer det inn 170 millioner kroner hver dag fra olje- og gassproduksjonen på feltet.

– Kongen synes det er interessant å se hvordan folk lever og arbeider her ute. Han har jo vært her tidligere også, og synes det er veldig hyggelig å være tilbake, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen fra slottet.

Det var nemlig Kong Harald selv som åpnet Troll olje i 1995, året etter åpnet Troll gass med produksjon på Troll A.

Kong Harald (tv) foretok den offisielle åpningen av Troll Olje

ÅPNINGEN I 1995: Kong Harald (t.v.) foretok den offisielle åpningen av Troll Olje. Året etterpå åpnet Troll gass.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Skal møte representanter fra næringen

I kveld er ordførerne i Stavanger, Sola, Sandnes, Randaberg og fylkesordføreren i Rogaland vertskap for en middag der Kongen møter representanter fra ulike deler av industrien.

– Dette er Norges viktigste næring, så vi setter stor pris på at han ønsker å delta i markeringen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som er administrerende direktør i Norsk Olje og Gass.