NRK Meny
Normal

Kong Harald 70 år

Onsdag 21.februar fyller Kong Harald 70 år. Kunnskapsrik, interessert, alminnelig og humoristisk, er ord som går igjen når han skal beskrives. Har du bilder, har møtt han eller ønsker å sende en hilsen, så send det til oss i NRK Rogaland.

 

Kong Harald i Dublin i september 2006.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Oppsynsmann Odd Sømme og fylkesmann Tora Aasland har begge møtt kongen flere ganger. Begge forteller om en engasjert og sympatisk konge.

 

Fylkesmann Tora Aasland
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg har møtt kongen mange ganger fordi jeg er fylkesmann. Han er lett å snakke med, og har både interesse og kunnskaper om Rogaland, sier Aasland.

Men som fersk fylkesmann i 1994 var det ikke bare bare å ta imot kongen i forbindelse med en lunsj på oljemessa ONS.

Kongens skål

- Jeg skulle høytidelig utbringe kongens skål. Gikk opp på talerstolen, men oppdaget at jeg hadde glemt glasset. Da jeg hadde sagt det jeg skulle si, gikk jeg ned igjen til bordet der kongen satt, og skulle ta glasset mitt for selve skålingen. Men i farten tok jeg feil, og tok istedenfor kongens glass. Det skapte stor munterhet, og kongen lo mest av alle. Han taklet det hele fint ved å ta mitt glass, sier Aasland.

Så uheldig har ikke Odd Sømme vært når han har vært med kongen og fisket hos Christian Bjelland på Sele de to siste årene. Men han forbereder seg alltid godt før besøket. Fiskeplassene er testet ut og fluene plukket ut.

 

Fra fisketuren på Sele i 2005
Foto: privat

 

- I 2005 prøvde kongen fluene jeg anbefalte. Men fisk ble det ikke. Da sa kongen at nå vil jeg prøve en flue jeg har brukt nordpå. Som sagt som gjort, og da ble det fisk, sier Sømme.

God fisker

Han skryter av fiskeferdighetene til kongen og forteller om en alminnelig mann som bidrar med gode historier til fiskelaget.

 

Oppsynsmann Odd Sømme
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- Han får alltid fisk. Selv i fjor med lite vann og varmt vær ble det mellom 4-5 lakser på han. Det er imponerende, sier Sømme.

 

 

 

Hvilken tale?

Tidligere ordfører i Hå, Tobias Skretting, husker nok også godt et kongebesøk da han var ordfører. Kongen kom til Sirevåg havn, og Skretting skulle holde velkomsttale. Men han skulle ikke bare holde en tale den dagen. Hele tre taler hadde han i jakkelommene. Og da gikk det som det ofte kan gå. Han begynte på feil tale. Det vakte stor munterhet, også hos kongen.

Har du en historie, bilde eller hilsningen, kan du sende til rogaland@nrk.no eller sms/mms til 1987 med kodeord tips.