Konfektkurs med verdensmesteren

Verdensmester i konfekt og andre konditorfag, Sverre Sætre, er i Stavanger for å lære bort tryllekunsten i sukker og sjokolade. Han har råd til alle sjokoladeelskere.

Video Sjokoladekurs

Foto: Eirik Gjesdal.

Sjokoladekurs

Sjokolade i formen før den har fått fyll.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK
Ragnhild Oftedal, Heine Grov og Sverre Sætre

Ragnhild Oftedal, Heine Grov og Sverre Sætre.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Sverre Sætre har denne uken vært i Rogaland for å inspirere lokale konditorer. Tidligere verdensmester og mannen bak flere kokebøker om sjokolade og fristende kaker har lært bort sjokoladekunst til lokale konditorer. Lys, mørk og hvit sjokolade ble forandret til søt konfekt, og konditorene i Rogaland fulgte nøye med.

– Vi skal se på hva sjokolade er, hvordan vi jobber med den teknisk, og så skal vi lage konfekt, kaker og pynt. Det er et veldig allsidig materiale som kan brukes på mange måter.

Jærkokker deltok på kurset

Blant andre Jærkokkene Ragnhild Oftedal og Heine Grov var tilstede på kurset. De har lyst til å kunne friste kundene med flere søte delikatesser på menyen, og er her for å få den beste oppskriften.

– Vi lager allerede mye innen sjokolade. Vi har gjort mye rett, men har også tatt litt snarveier. Nå får vi bekreftet hva som skjer når man har to dråper sitron i eggehviten, hva som skjer med sjokoladen når du tempererer den opp, når du avkjøler den, hvordan man får den blank og ut av formen, sier Heine Grov.

Råd til sjokolade for hjemmebruk

Trønderkokken Sætre understreker at man ikke trenger et storkjøkken for å lage god sjokolade, og annen konfekt, men at man må ha tålmodighet.

– Mine beste råd hvis du skal lage sjokolade hjemme er å finne en god sjokolade som ikke er for søt, og å bruke god tid. Sjokolade tar tid. Lag den gjerne to, tre dager på forhånd, sier Sætre.

Ifølge Sætre er den vanligste feilen som gjøres når det kommer til sjokolade at man oppbevarer den for kaldt.

– Mange har den i kjøleskapet. Det er feil. Den skal oppbevares helst på 16-17 grader, og den trives bedre i romtemperatur enn i kjøleskapet, sier han.

Vil lage egen sjokoladefabrikk

June Fossmark

June Fossmark.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

June Fossmark jobber til daglig med arbeidstrening ved Bergeland Videregående skole, men drømmen ligger litt lengre inn i fjorden.

– Jeg har lyst til å starte en egen sjokoladefabrikk på gården vår i Lysefjorden. Vi startet med kyr for halvannet år siden, og det er alltid litt melk igjen etter produksjonen. Denne vil jeg pasteurisere og bruke videre i konfekt, sier hun.

Til helgen skal hun til Frankrike å kjøpe riktig utstyr, og i dag lærer hun av de beste.

– Jeg får masse inspirasjon. Sverre Sæthre er utrolig dyktig. Han kan alt om sjokolade, og vet alt som skjer. For hver temperatur er det en fettkrystall som løser seg opp. Han er helt unik, sier hun.

Nå satser hun på å realisere drømmen innen kort tid.

– Jeg håper innen et år. Jeg har kommet ganske langt, og skal levere søknad i slutten av denne uken, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland