Hopp til innhold

Sandnesordfører tror ikke på sammenslåing

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) la i dag fram regjeringens plan for den nye kommunereformen.

Rogaland

KOMMUNESAMMENSLÅING: Slik er Rogaland inndelt i dag.

Foto: Kart: SSB/Statens Kartverk

– Kommunereformen er viktig fordi den handler om hvilke oppgaver og hvilket ansvar kommunene skal ha, sa Jan Tore Sanner (H) på dagens pressekonferanse der han la frem regjeringens kommuneproposisjon.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) la fram den nye kommunereformen i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsministeren pekte på at det er 50 år siden den siste store kommunereformen i Norge.

– Da reduserte man antall kommuner fra 750 til 450 kommuner. Siden den gang har det skjedd mye i kommunenorge og i samfunnet for øvrig. Kommunereformen er overmoden, sa Sanner.

Tror ikke på tvangsbruk

Ordfører Stanley Wirak (Ap) tror ikke hans kommune Sandnes vil bli tvunget til sammenslåing.

– Sandnes er en by på en grei størrelse. Vi er landets 7. største by og har ikke behov for å slå oss sammen med noen, sier Wirak til NRK.

Stanley Wirak

Sandnesordfører Stanley Wirak (Ap) tror ikke Sandnes må slå seg sammen med andre kommuner.

Foto: Sandnes Kommune

– Kommunal- og moderniseringsministerenen sa at også de større byen måtte se på sammenslåingsalternativer. Gjelder ikke det Sandnes?

– Vi skal ta de signalene med oss, men det er Stortinget som skal avgjøre dette. Jeg tror ikke Stortinget vil gjennomføre tvang mot byer på størrelse med Sandnes, sier Wirak.

Mer gulrot enn pisk

Siden 1988 har det bare vært 15 frivillige kommunesammenslåinger i Norge. I følge regjeringens ekspertutvalg bør dagens 428 kommuner reduseres til rundt 100. Likevel håper kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at han skal klare å gjennomføre den store kommunereformen med hovedsaklig frivillige sammenslåinger.

– Jeg har mer gulrot enn pisk, jeg er veldig opptatt av at kommunereformen skal baseres på gode lokale prosesser, sa Sanner i dag til NRK.

Regjeringen legger opp til to forskjellige løp, ett for kommuner som i løpet av høsten vedtar å slå seg sammen, og ett for en helhetlig kommunereform som vedtas av Stortinget våren 2017.