Hopp til innhold

Vil bruke oljeteknologi til å redde liv

En oljebransje i krise har ført til omstilling og gjenbruk av teknologi som kan redde liv.

viju

Dette telemedisinske utstyret er laget for å hjelpe oljearbeidere som er offshore, men også helsevesenet kan benytte seg av løsningen.

Foto: viju

Rundt 15.000 arbeidsplasser er blitt borte etter at oljeprisen ble halvert. Nå står en omfattende omstilling for tur, men noen er allerede godt i gang med denne prosessen.

– Det du ser her er en robot, som egentlig er et videosystem som er revet løs fra veggen, sier Ketil Vindenes i leverandørselskapet Viju, mens han viser fram noe av det siste nye; En bevegelig halvannen meter høy robot, med videoskjerm på toppen.

Satser på kommunikasjonsteknologi

Viju

Knut Bentzen (stående) og Ketil Vindenes med roboten selskapet har utviklet.

Foto: Viju

Viju er spesialister på videokommunikasjon, og har utvikla telemedisins-løsninger for oljebransjen for å gjøre det lettere å utføre legeundersøkelser offshore.

Denne kompetansen har de tatt med seg over i helsevesenet, som også har stort behov for denne typen løsninger. Roboten er en videreføring av dette.

– Hvis du bor langt fra lege eller et godt sykehus, så kan dette fjerne den avstanden og gjøre at de som har behov for hjelp får det, uten å måtte reise over lange avstander, sier Vindenes.

Å finne andre områder å bruke oljeteknologi på er noe en hel næring i krise nå står overfor. 15.000 arbeidsplasser har forsvunnet på kort tid, og spådommene er at nedgangen vil fortsette.

Omstilling i oljebransjen

I dag blir dette tema, når Olje-Norge samles til krisemøte. Da bør omstilling være et nøkkelord, mener salgsdirektør i Viju, Knut Bentzen.

viju

Via en skjerm kan hvem som helst kommunisere med legepersonell.

Foto: VIJU

– Historien har vist oss at vi nettopp gjennom å se på nye områder, ved å bruke eksisterende kunnskap og teknologi bidrar til innovasjon, sier Bentzen.

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge, mener næringslivet allerede er innstilt på omstilling.

– Det vi nå ser på er overføringsmuligheter vi har teknologisk fra energi fra olje og gass inn mot andre områder som helse, IKT, mat og fornybar energi, sier Minge.

Kan utnytte oljeteknologien

Han mener de folkevalgte nå må gjøre sitt for å legge til rette for omstillinga.

– Alt dette handler om er å skape nye arbeidsplasser. Det kan næringslivet gjøre, hvis det offentlige bidrar med god saksbehandling, gode rammebetingelser og fine prosesser, sier han.

Knut Bentzen i Viju tror det er uante muligheter for oljebransjen, om de klarer å utnytte teknologien bedre.

– Det tror jeg, og det skjer veldig mye spennende utvikling her, som jeg tror kompetansen innenfor oljebransjen er i stand til å tilegne seg og bruke i en omstillingsprosess, sier han.