Hopp til innhold

Kommunene ruster opp til ny testordning for skoleelever: – Vi er veldig presset på tid

Bare noen få dager før skolestart fikk kommunene den nye handlingsplanen for hvordan de skulle teste barn og unge. Nå kaster de seg rundt for å få det nye opplegget på plass.

Håvard Ims, fungerende kommuneoverlege i Klepp

På Jæren har de fortsatt ikke fått inn hurtigtestene. Mens de venter har de fått tester fra lokale bedrifter, sånn at testene er klare til skolestart på mandag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På mandag ble det kjent at barn og unge under 18 år ikke lenger skal gå i smittekarantene ved mistanke om smitte.

De skal heller bli testet med en hurtigtest, sånn at de kan gå tilbake til skolen eller barnehagen samme dag, dersom testen er negativ.

Etter noen dager skal de ta en ny test, som kan gjøres hjemme. Barna over 13 skal i tillegg ta en tredje test etter sju dager.

FHI direktør Camilla Stoltenberg

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier den nye testordningen skal hindre at skoler må stenge.

Foto: Amalie Henden / NRK

Denne ordningen gjelder kun for nærkontakter, uten symptomer. Alle med symptomer skal fortsatt bruke den gamle testen, og holde seg i karantene til de har fått svar.

– Dette er noe vi gjør for å unngå å stenge skoler eller barnehager på grunn av karantene, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Denne endringen ble diskutert allerede i juni, og i juli ble det sendt ut varsel om endringer i reglene for barn og unge fra 16. august.

Men med bare én uke igjen før skolestart kom beskjeden at kommunene selv kunne bestemme hvordan de vil utføre testingen.

– Nå er det mye god kompetanse i kommunene, så de kan for eksempel hjelpe skolene med å organisere testing på skolen, sier Stoltenberg.

Får det til med hjelp

På Jæren i Rogaland har fem kommuner samarbeidet om et felles testsenter.

De har bestemt at alle som går på skole eller i barnehage skal testes på senteret, etterfulgt av en selvtest noen dager senere.

Fungerende kommuneoverlege i Klepp, Håvard Ims

Fungerende kommuneoverlege i Klepp, Håvard Ims.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det vil ikke ha så stor betydning for kapasiteten, siden vi pleide å teste hele skoleklasser før også. Men nå vil hver test ta litt lengre tid, siden vi også skal gi opplæring i hvordan man skal ta testen hjemme, sier fungerende kommuneoverlege i Klepp, Håvard Ims.

Selv om de nye testene skal brukes allerede fra mandag av, så er de fortsatt ikke på plass i Klepp.

– Vi regner med at leveransen er på vei, men vet ikke når de kommer. Vi har fått hentet inn tester fra lokale bedrifter, sånn at vi har noen tester på mandag, sier Ims.

Hans Petter Torvik

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, sier de har blitt vant til å få nye retningslinjer på kort varsel.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, tror de har lagt opp en god plan, men sier at de gjerne skulle hatt litt bedre tid.

– Vi er veldig presset på tid og skulle gjerne fått denne planen tidligere, men under pandemien har vi blitt vant til å få beskjeder på veldig kort varsel.

Like lett som graviditetstest

Man blir ikke nødt til å stikke den nye testen langt inn i nesen og ned i svelget. Den skal bare inn i neseboret, og vris rundt et par ganger.

– Når man tar den første testen ved stasjonen, vil man få opplæring i hvordan man kan gjøre det selv. Så får man med en test hjem, som skal brukes etter tre dager, sier Ims.

Hurtigtest, korona

Sånn ser en negativ hurtigtest ut.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I likhet med en graviditetstest, vil man kunne se om en test er positiv eller negativ basert på om den viser én eller to streker.

– Dette er en veldig enkel test, som både elever og de som er foreldre til barnehage barn kan gjøre selv, sier Torvik.

Flere nyheter fra Rogaland