NRK Meny
Normal

Kommunen vil kjøpe lærerboliger

Egne utleieleiligheter for sykepleiere og lærere er Stavanger-politikernes svar på rekrutteringskrisen i kommunen. Arbeiderpartiet vil i forbindelse med budsjettbehandlingen foreslå å bruke titalls millioner på å kjøpe boliger øremerket for sykepleiere og lærere.

Møldalhagen

Disse prosjekterte boligene i Møldalhagen i Stavanger har en pris på fra 6 millioner. Det er altfor dyrt for de aller fleste førstegangsetablerere.

Foto: Eiendomsmegler 1

– Vi ser akkurat nå på om Stavanger kommune skal gå inn og kjøpe en god del boliger for å kunne ha som overgangsboliger for sine ansatte i det de rekrutterer dem, sier gruppeleder i Stavanger Ap, Cecilie Bjelland.

Stadig flere yrkesgrupper som kommunen har problemer med å skaffe seg bolig i Stavanger. Nyutdannede lærere får ikke lenger låne nok penger i banken til å kunne kjøpe seg en liten leilighet på Nord-Jæren og blir dermed boligflyktninger.

– Må tilby dem et helt liv

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland, gruppeleder i Stavanger Ap.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

Årsaken er skyhøye boligpriser.

Flere oljeselskap har i lengre tid praktisert en ordning hvor man tilbyr nyansatte å leie bolig i en overgangsfase for å sikre den arbeidskraften man trenger. Arbeiderpartiet i Stavanger vil sette av store beløp i neste års budsjett til boligkjøp.

– Stavanger kommune trenger mange boliger, også av andre årsaker, til mennesker med spesielle behov, men dette er først og fremst øremerket ansatte. Skal vi være en attraktiv kommune for ansatte må vi tilby dem et helt liv her, og i hvert fall en sjanse til å starte et liv her, sier Bjelland.

Har dere satt noe tak på utgiftene, eller antallet leiligheter?

– Det jobber vi med nå i forbindelse med budsjettet, sier hun.

Vil senke prisene, ikke heve lønnen

Mange rektorer har problemer med å skaffe nok kvalifiserte lærere. Skyhøye boligpriser er også årsak til at mange sykepleiere og andre kommunalt ansatte takker nei til jobb i kommunen.

I Sola kommune har man gitt lærere ekstra tillegg, i Stavanger fikk sykepleierne et solid tillegg tidligere i år. Bjelland mener ekstra tillegg ikke er veien å gå for å løse bemanningskrisen.

– Vi er tilhengere av at alle skal kunne ha en god lønn, en lønn å leve av, men dersom alle får hevet lønnen sin i denne regionen bare for å ha råd til boliger ender vi med at boligene blir enda dyrere. Til slutt konkurrerer vi ut oss selv fordi vi blir en veldig dyr region der ingen har råd til å etablere noe som helst. Dersom vi løfter alle likt for å kunne ha råd til en bolig, da er vi inne i feil spiral, og må ta tak i de andre virkemidlene vi har, sier hun.

Skal bruke boliger som rekrutteringsmiddel

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim er bystyrerepresentant for Senterpartiet i Stavanger.

Foto: NRK Rogaland

Også Bjarne Kvadsheim i Senterpartiet foretrekker virkemidler på boligområde fremfor ekstra tillegg til ulike grupper. Han er selv utdannet lærer og ser med uro på hvordan arbeidsmarkedet er i ferd med å utvikle seg i Stavanger-regionen.

– Nå har flertallspartiene, der Senterpartiet er med, bestemt at vi skal bruke boliger som rekrutteringsmiddel. Det vi vil er at vi enten skal kjøpe eller få tak i områder der vi setter opp leiligheter der folk som trenger det, lærere eller sykepleiere, skal ha mulighet til å kjøpe seg inn, sier han.

– Dette er jo en politikk som ble ført i en del kommuner for 20-40 år siden, og noen har kanskje gått bort fra den, men nå har vi lyst til å prøve det igjen fordi vi ser at vi må få tak i de lærerne vi trenger, legger han til.