Kommunen vil bygge i Tananger havn: – En hån mot innbyggerne

Innbyggere i Tananger har satt i gang en underskriftskampanje for å bevare den gamle havna slik den er i dag.

Helén Meling Langeteig

Helén Meling Langeteig frykter at byggene som kan bli reist blir for høye og bryter med Tanangers identitet.

Foto: Sonia Drivdal Patella / NRK

– Jeg har Tananger i mitt hjerte, og jeg ønsker at alle som vokser opp etter meg skal overta noe de er stolt av. Det som er planlagt nå er i verste fall en katastrofeplan for Tananger, sier Helén Meling Langeteig, initiativtaker av underskriftskampanjen.

Til nå har 2300 skrevet under på kampanjen mot bebyggelse i havneområdet.

Hvite trehus og fiskebåter langs kaia, beskriver havneområdet slik det er i dag. Sola kommune har lagt frem en plan om å bygge nye lokaler og leiligheter ved havna. Meling Langeteig mener planen er et hån mot innbyggerne, og frykter at for høye bygninger vil ødelegge identiteten til Tananger.

– Dette er den siste havna vi har igjen til å gjøre noe anstendig i. Det må være marked for noe annet enn stål og betong i høyden, sier initiativtakeren.

Bussgarasjen i Tananger

Den gamle bussgarasjen ved Tananger havn er en av tomtene som de planlegger å benytte til ny bebyggelse. Den åpne plassen i bakgrunnen er også en del av områdeplanen.

Foto: Sonia Drivdal Patella / NRK

– En trist opplevelse å gå gjennom havna

Høyre-politiker Nora Augusta Nilsen sitter i plan- og miljøutvalget i Sola. Hun mener at så lenge det er føringer på hva som er lov og ikke, vil ny bebyggelse ved havna ikke skade Tanangers identitet.

Nora Augusta Nilsen

Nora Augusta Nilsen (H) er for å bygge ved havneområdet. Hun mener de nye lokalene vil kunne huse viktige funksjoner for tettstedet.

Foto: Sonia Drivdal Patella / NRK

– Det å gå gjennom Tananger havn i dag er en litt trist opplevelse. Det er en stor åpen grusplass, og det er noen gamle bygg som delvis står og forfaller. Hvis vi skal få Tananger havn til å bli den perlen det en gang var, er vi nødt til å gjøre noen grep, sier høyrepolitikeren.

I områdeplanen Sola kommune har lagt frem, står det at de blant annet vil benytte tomta hvor den gamle bussgarasjen er, og den tomme grusplassen, til å bygge.

Vil ikke ha høyder

Nilsen mener de nye byggene vil være perfekte møtesteder, og lokaler hvor helsetilbud og andre tjenester kan flytte inn i.

– Hvis vi skal utvikle Tananger til å bli en god plass å bo, er vi nødt til å ha noen basisplasser på plass. Vi er nødt til å ha gode møteplasser for innbyggerne og per i dag er det ikke bygg til å fylle disse funksjonene, sier høyrepolitikeren.

Meling Langeteig er enig at Tananger trenger slike lokaler, men frykter at de nye byggene bryter med den opprinnelige trehusbebyggelsen i havna og blir for høye.

– I planen står det at det kan bli tre til fire etasjer, dette er ikke noe som skiller seg ut fra de gamle husene i havneområdet, sier Nilsen.

Hun understreker at det foreløpig ikke er noen utbyggere på banen, at områdeplanen går langt frem i tid, og at det ikke er snakk om ny bebyggelse i nær fremtid.