NRK Meny
Normal

Kommunen vil beholde skogrydderne i Attende

Stavanger kommune jobber nå med å finne en løsning slik at de kan videreføre avtalen med Attende.

Attende har Lunsjpause

De seks ansatte i bedriften Attende har fått i oppdrag å rydde skogen i et område i Stavanger. De stortrives med jobben, men fremtiden deres er usikker.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Tirsdag fortalte NRK om arbeidsgjengen i bedriften Attende som står i fare for å miste jobben med å rydde skogen på Byhaugen i Stavanger. De seks ansatte er utviklingshemmede, og jobben er svært viktig for dem.

– Jeg trives så godt i skogen sammen med gjengen min, fortalte Eliann Surdal, en av de ansatte.

Stavanger kommune har nå avtalen med Attende oppe til vurdering. I møteprotokollen til arbeidsutvalget i Kommunalstyret for miljø og utbygging 4. april går det fram at kommunen har stilt spørsmål ved effektiviteten til arbeiderne (se bilde).

Kommunalstyret for miljø og utbygging

Skjermdump fra møteprotokollen til arbeidsutvalget i Kommunalstyret for miljø og utbygging. Møtet ble avholdt 4. april 15.30–17.00.

Foto: Skjermdump

Direktør Leidulf Skjørestad i avdeling for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune understreker imidlertid at regelverket er hovedgrunnen til at avtalen med Attende nå vurderes.

– Vi har ikke vurdert eller innstilt på at de ansatte er lite effektive. Vårt fokus har vært å gjøre dette riktig i henhold til reglene om offentlige anskaffelser, sier han.

For siden jobben med skogryddingen er såpass stor, må kommunen legge jobben ut på anbud.

Ønsker å videreføre tilbudet

Men Skjørestad sier kommunen likevel prøver å finne løsning slik at Attende-gjengen kan fortsette.

– Men vi ser på ulike måter å bruke såkalt reservasjonsrett på. Det er mulig når det er snakk om kontrakter med denne typen arbeidstakere som i Attende. Vi gjør dette for å kunne videreføre samme type tilbud, for vi er fornøyde med den jobben Attende har gjort, sier han.

Leidulf Skjørestad

Direktør Leidulf Skjørestad i avdeling for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Fantastisk ordning

Per A. Thorbjørnsen som er gruppeleder for bystyregruppen til Venstre, mener det er en utfordring å finne en god, formell løsning i saken. Han understreker at det aldri har vært meningen å stille urealistiske krav til effektivitet.

– Vi stiller krav om at man skal arbeide etter evne. Attende og kommunen har en fantastisk ordning som vi vil videreføre, sier han.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) i kommunalstyret for miljø og utbygging uttalte til NRK i går at han mener det er helt feil å ta fra Attende jobben med skogryddingen. Han har nå stilt spørsmål til ordfører Christine Sagen Helgø (H) om hun vil ta initiativ til å få skikkelig på plass hvordan kommunen i fremtiden skal håndtere anbud som involverer attføringsbedrifter.

– Fremskrittspartiet er bekymret for at utviklingshemmede personer risikerer å stå utenfor arbeidslivet i Stavanger kommune, skriver Moi Nilsen.