Hopp til innhold

Kommune opphever utskjelt bolleforbud

Sirdal kommune mener det aldri var meningen å blande seg i hva det kristne skolelaget serverer på møter. Nå bestiller rådmannen boller til samtlige elever for å markere saken.

Boller

Boller og kristne møter i skoletida har virkelig blitt satt på dagsorden etter Sirdal kommunes forbud. Nå presiserer kommunen at de aldri mente å gi noe forbud, og at boller fint kan serveres på møtene til Laget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den såkalte bollenekten i Sirdal kommune har fått mye oppmerksomhet det siste døgnet. Nå oppheves bolleforbudet, skriver kommunen i en pressemelding.

Ifølge rådmann Inge H. Stangeland har intensjonen aldri vært å nekte bolleservering på møtene til det kristne skolelaget. Kommunen ville i stedet at matserveringen ble tonet ned.

– Kommunen har i denne saken vært opptatt av å følge opplæringslovens bestemmelser om forkynning av religion i skolens tid. Sirdal kommunes mål er at skolemiljøet skal være godt for alle elever i Sirdalsskulen, skriver Stangeland i pressemeldingen.

Inge H. Stangeland

Inge H. Stangeland, rådmann i Sirdal kommune.

Foto: Sirdal kommune

Det var avisa Dagen som først skrev om saken.

Fra bollenekt til bollefest

Nå har kommunen bestemt seg for å markere det hele med boller til alle.

– Sirdal kommune vil bestille boller til alle elever i Sirdalsskulen som en oppfølging av denne saken. Det være seg elever som har matallergier eller ei, skriver rådmannen videre.

Saken dreier seg om det kristne skolelaget ved Tonstad skule, som fikk forbud mot å servere boller og mat på møtene sine. Hensikten var å hindre at skolelaget brukte «lokkemat» for å øke deltakelsen på andaktene.

Reagerte på forkynnelse

Bakgrunnen for forbudet er at en av foreldrene ved skolen skal ha reagert på at det foregikk forkynnelse ved skolen. Det ble bestemt at skolelaget fikk fortsette å ha møtene sine, men uten servering.

Saken har skapt stort engasjement, og mange har reagert på forbudet. Ifølge rådmannen har det vært stor pågang fra folk som både har sendt e-poster, tatt kontakt i sosiale medier og ringt.

Stangeland sier til NRK at det spesielle i denne saken, er at de to skolene i Sirdal har få elever. Sinnes skule har seks elever på ungdomstrinnet, mens Tonstad skule har 20–22 elever på hvert årskull.

– Da må vi gjøre en vurdering på om dette er greit eller ikke. Vi har sagt at aktiviteten kan fortsette, men har anbefalt at de toner ned fokuset på servering, sier han.

– Vi kommer ikke for bollene

Men for ungdommene selv spiller ikke bollene noen rolle.

– Jeg trenger ikke bolle. Jeg går uansett. Jeg vil høre om Gud, sier Tonje Ovedal, og får støtte av Tøri Kvinlaug.

– Det er ikke bollene som gjør at vi kommer. Det er fordi vi vil på andakt og høre om Gud, sier hun.

Rådmann Inge H. Stangeland sier han aldri har sagt noe om boller.

– Vi har ikke nevnt boller i det hele tatt, men det er vel først og fremst boller de har servert på møtene sine. Det er vel derfor det har blitt oppslag rundt det, sier han.