NRK Meny
Normal

Svømmerne krever folkebad i Jåttåvågen

Betongdryss fra stupetårn, legionella i dusjene og sprengt bassengkapasitet. Det er realiteten for vannidrettene i Stavanger. Nå håper svømmerne at et praktanlegg i Jåttåvågen går fra drøm til virkelighet.

Stavanger svømmehall

Svømmealliansen mener det er behov for et 50 meters bassengfor at konkurransesvømmerne skal ha muligheter for å hevde seg.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Situasjonen er prekær. Dersom forholdene i Stavanger svømmehall blir verre, og anlegget etter hvert må stenges, er vi uten konkurranseanlegg i byen.

Leder for Svømmealliansen i Stavanger, Odd Svensen. fortviler. Svømmehallen fra 1971 i sentrum av byen, er bare et av anleggene med store slitasje.

– Det er uholdbart slik dagens situasjon er. Vi kan ikke ha det slik lenger, sier han.

Flere haller er tidvis stengt på grunn av legionella. Denne høsten har et av byens hotell blitt redningen for barns svømmeopplæringskurs.

Odd Svensen

Odd Svensen leder Svømmealliansen, som omfatter flere lokale svømmeklubber.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– I høst hadde vi ingen basseng til å holde svømmekursene for barn. Hotell Alstor var så vennlige å stille bassenget sitt til disposisjon for Stavanger Svømme Club. Vi hadde, og har fortsatt ikke, noen egna alternativer, sier han.

Sliter med stort etterslep

Mye avskylden får det manglende vedlikeholdet på kommunens anlegg.

– Det er stadig anlegg som blir stengt. Det betyr at vedlikeholdet ikke er godt nok, sier Svensen.

Idrettssjef i Stavanger kommune, Arne Tennfjord, innrømmer at situasjonen kunne vært bedre.

– Vi har et stort etterslep i forhold til kapasitet i svømmehallene, både når det gjelder 25 meters basseng, men også mindre anlegg.

Han forklarer at det har vært en annen prioritering i kommunen.

– Det har gått penger til isanlegget i Sørmarka og mange kunstgressbaner. Selv en kommune som Stavanger klarer ikke å ha penger til alle gode formål i idretten, sier Tennfjord.

Arne Tennfjord

Arne Tennfjord er idrettssjef i Stavanger kommune.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Vært snakka om i mange tiår

Men nå mener svømmeklubbene at det er bassengsituasjonen som må prioriteres. De vil at Folkebadet i Jåttåvågen må på plass - et anlegg som vil tilfredsstille mange grupper.

– Både svømmeidrettens behov, men også publikum og familienes behov. Skolene vil får god nytte av anlegget, og det vil gi god kapasitet til svømmeopplæring generelt, sier Svensen i Svømmealliansen.

Politisk har Folkebadet vært på papiret i over 30 år. Anlegget ligger øverst på prioriteringslista til Idrettsrådet og Kommunalstyret for kultur og idrett. I slutten av måneden skal bystyrepolitikerne si sitt om saken.

– Dersom svømmeidretten i regionen skal ha en mulighet til å utvikle seg og hevde seg, så er det nødvendig at Folkebadet realiseres, mener Svensen.

stupetårnene forfaller

Stupetårnene i Stavanger svømmehall er dekket med presenninger. Grunnen er at betongen smuldrer opp og biter faller ned.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Får støtte fra Idrettsforbundet

– Vi syns at svømmingen står for tur når det kommer til prioriteringa av store anlegg, sier leder i Rogaland idrettskrets, Rune Røksund.

Det er likevel Idrettsrådet og de ulike kommunene som lager prioriteringslister. Idrettskretsen er likevel klare på at svømmerne bør bli hørt.

Rune Røksund

Rogaland idrettskrets representerer 54 ulike idretter. Leder Rune Røksund mener tiden er inne for å prioritere svømmerne.

Foto: Ola Andreas Bø / NRK

– Det trengs et løft for disse idrettene, ikke bare i Stavanger, men i hele regionen vår, sier Røksund, som representerer 54 idretter i kretsen.

Vil forhindre ulykker

I sommer omkom en åtte år gammel jente etter en badeulykke i Haugesund. Så langt i år har det vært 91 drukningsulykker her i landet.

– Vi bor i et land med lang kystlinje. Det er viktig at svømmeferdighetene er gode her til lands, sier Odd Svensen.

Men det er mange som ikke kan svømme. Svømmealliansen mener bassengkapasitet er sentralt for å gi flere opplæring.

– Til flere basseng som ikke kan brukes, til mindre svømmeopplæring blir det. Det betyr at færre lærer seg å svømme, sier Svensen.