Grønn skjønnhet sveiper nattehimmelen

Planetariske tåker, hvite dverger og supernovaer står på dagsorden når Stavanger Astronomiske forening møtes i Byhaugkafeen. Denne uken sveiper kometen Lovejoy over himmelen, og alle har lyst til å se skjønnheten.

Kometen Lovejoy

Her har Jon Helge Edvardsen klart å forevige synet av kometen Lovejoy.

Foto: Jon Helge Edvardsen / Privat

I lokalet på Byhaugkafeen i Stavanger møtes store deler av Rogalands stjerneentusiaster. Her samles de for å diskutere nye funn på himmelen, bilder som er tatt av universets fenomener, eller alt annet etter som det passer seg.

Vafler og kometer

I går kveld var det årsmøte for Stavanger Astronomiske Forening, men i tillegg til å gå igjennom året som var gått og velge nytt styre, ble det holdt foredrag. Idag handlet det om supernovasvindlere. Det vil si fenomener som ser ut som supernovaer, men som ikke er det.

Stavanger Astronomiske Forening

Her holdes foredrag om supernovaer.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Under foredraget brer duften av vafler seg i lokalet, og det er snart tid for et av kveldens høydepunkter: vafler og astronomiprat.

Og selvsagt ble kometen Lovejoy diskutert. Den grønne kula som for øyeblikket suser over himmelen med et vakkert slør etter seg, og som kan ses med det blotte øye når været er klart.

LES OGSÅ: Kan se julelysene fra verdensrommet

LES OGSÅ: Oppdrag: Vatne planter i rommet

Skyer for skjønnheten

I går kveld var himmelen igjen overskyet som den har vært store deler av det siste halvåret, så deltakerne måtte nøye seg med å se kometen på et bilde. Et blinkskudd tatt av Jon Helge Edvardsen kvelden før.

– Denne kometen er litt spesiell, for den er veldig lyssterk. Og akkurat nå står den ikke langt ifra det som på norsk kalles syvstjernen, forteller Edvardsen.

LES OGSÅ: Fotograferte i blinde, men klarte å fange kometen

LES OGSÅ: Ofrar nattesøvn for å sjå nordlys

Lang tid til neste gang

Hans Levi Alnes

Hans Levi Alnes blir frustrert når himmelen er overskyet.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Avtroppende formann i Stavanger Astronomiske Forening Hans Levi Alnes er en av dem som ergrer seg når vestlandsværet ødelegger sikten til stjernehimmelen.

– Nå er det hele 8000 år til kometen Lovejoy kommer på besøk igjen, men jeg håper å få et glimt av den i morgen. Det er jo det som er så spesielt med alle tingene som skjer i universet. Er du heldig så får du se dem, men er du uheldig kan været ødelegge så du ikke får sett dem. Og da er det lang tid til neste gang sjansen byr seg, sier Alnes.