Kom seg av fiskebåt i full fyr: – Det er forferdelig traumatisk

Bjørn Kjellby var skipper om bord på båten som onsdag tok fyr på vei inn til Haugesund. Mannskapet kom seg unna, men fiskefartøyet ligger nå på nesten 200 meters dyp.

Brann på båt

Fiskebåten som tok fyr på vei til Haugesund onsdag ettermiddag var ikke til å redde.

Foto: Kystvakten

– Etter få minutter var det full overtenning. Vi valgte å ta på oss drakter og forlate båten. Det var ikke til å få kontroll over, sier skipper og eier av båten, Bjørn Kjellby (27).

Bjørn Kjellby, skipper

Bjørn Kjellby kjøpte fiskefartøyet «Astrid Sofie» for fire år siden. Nå ligger båten på 200 meters dyp.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Onsdag ettermiddag tok fartøyet «Astrid Sofie» fyr, med seks mann om bord. Båtbrannen skjedde ved Røvær utenfor Haugesund, og skal ha startet i et teknisk rom like under styrehuset. Fiskefartøyet eies av BK fisk fra Lindesnes.

– Det var veldig skummelt, men alle seks om bord kom fra det uten skader. Vi må prise oss lykkelige for at hendelsen skjedde så nærme land, sier Kjellby.

Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto mannskapet etter at de fikk melding om brannen like før klokken 17.00 onsdag ettermiddag. Flere fartøy i området bisto i redningsarbeidet.

Kjøpte båten for fire år siden

Kjellby fra Mandal kjøpte båten til 75 millioner kroner for fire år siden. Like før midnatt onsdag sank livsverket, og fartøyet ligger nå på nesten 200 meters dyp.

– Det er forferdelig traumatisk. Det oppleves spesielt å være på en båt som står i fyll fyr. Du er i boble når det skjer, sier Kjellby.

Skipssjef ved kystvaktskipet KV Sortland, Bjørn Amundsen, var én av dem som deltok i redningsarbeidet. Han tror det kunne gått langt verre med mannskapet dersom ulykken hadde skjedd lenger ute.

– Heldigvis var det rask respons fra båtene i nærheten som klarte å ta vare på mannskapet. Det var en brann som utviklet seg veldig fort, sier Amundsen.

Vindkast opp i orkanstyrke

Amundsen legger til at det lenger ute på sjøen var dobbelt så store bølger, i tillegg til at været var dårlig.

Bjørn Amundsen

Bjørn Amundsen er skipssjef ved kystvaktskipet KV Sortland. Han deltok i redningsarbeidet onsdag kveld.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det var en veldig dramatisk situasjon! Vi hadde på 25 m/s på vindmåleren. På det meste var vindkastene opp i orkanstyrke. Det var krevende arbeidsforhold, sier Amundsen.

Brannen ble forsøkt slokket fra KV Sortland, men til ingen nytte. Redningsmannskapet holdt på med slokningsarbeid i fem timer før båten sank.

– Fiskebåten var nok altfor overtent til at vi skulle klare det, sier Amundsen.