NRK Meny
Normal

Produsent og fotograf skylt på havet – nå rives filmkulissene

Kulissene til filmen «Skumringslandet» i Sokndal jevnes med jorden. Filmskaper Paul Magnus Lundø har likevel håp om for at filmen skal bli ferdig.

Kulissene til filmen Skumringslandet i Sokndal jevnes med jorden. Men filmskaper Paul Magnus Lundø øyner nytt håp for at filmen skal bli ferdig til vinteren.

VIDEO: Regissør Paul Magnus Lundø må selv rive kulissene som ble bygd til filmen «Skumringslandet».

Paul Magnus Lundø

Paul Magnus Lundø.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Leteaksjonen i Egersund

Været var svært dårlig og bølgene høya da to unge menn ble tatt av havet under filminnspillingen høsten 2011.

Foto: Øystein Ellingsen

– Det er vemodig, men samtidig godt å gjøre noe fysisk igjen, sier regissør Paul Magnus Lundø til NRK.

I juli 2011 startet produksjonen av det episke filmverket «Skumringslandet» i Sokndal. Kjente skuespillere fra hele Europa, blant dem danske Kim Bodnia, var med i filmen der svartedauden og troll herjer landet.

Så skjedde det en tragedie. Den 27. november samme år ble filmens produsent Daniel Henriksbø (27) og fotograf Mats Bjarg (25) ble tatt av en bølge og skylt på havet ved Stapnes i Eigersund.

– Deilig å komme ut

For tiden jobber Lundø med å rive ned kulissene hvor Bodnia hersket som sheriff. Landsbyen som ble brukt i filminnspillingen er i ferd med å råtne.

– Nå har jeg sittet inne så sykt mye, og drevet med ting på datamaskin og klippebord. Det er deilig å komme ut, sier Lundø, mens han river ned hovedkarakterenes hus.

Etter ulykken satte filmteamet etter hvert i gang igjen, og prøvde å gjøre ferdig filmen til ære for de to som omkom. Filmen ble imidlertid ikke ferdig før pengene tok slutt, og kulissene, som skulle stått til premieren, skal nå brennes.

Mangler to millioner kroner

Regissøren har likevel tro på at filmen blir ferdig.

– Det er jo det vi håper på. Vi mangler litt for å få ferdig lyddesignet og slike ting, og filmmusikken. Høsten kommer til å gå med til å skaffe disse pengene. Jeg håper noe kommer inn allerede under filmfestivalen i Haugesund, sier Lundø.

Han trenger to millioner kroner for å få filmen i havn.

Mens Lundø holder på med rivingen, kommer Trond Wesenlund Tjønnevåg forbi. Han var statist under filminnspillingen, og Ifølge ham har kulissene blitt svært populære.

Trond Wesenlund Tjønnevåg

Trond Wesenlund Tjønnevåg.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Har vært folkevandring opp hit

– Landsbyen har vært en magnet. Jeg var her oppe her med to besøkende fra England. På veien møtte jeg 60 andre. Det har vært folkevandring opp hit, sier Tjønnevåg.

Treverket som ble brukt til å bygge husene skal nå bli et kjempebål. Og kanskje en grillfest.

– Vi snakket litt om det ja, å lage en liten fest. Et slags gravøl for landsbyen, sier Lundø, som ikke har budsjett til gratis pølser til alle – men stiller med ved.