Kolbein Falkeid med ny diktsamling

Kolbein Falkeid er fortsatt produktiv. Forfatteren kommer nå med ny diktsamling, i en alder av nesten 81 år.

Kolbein Falkeid med ny diktsamling

Kolbein Falkeid har kommet med ny diktsamling, "Øyet og Virkeligheten".

– Jeg har ikke så mye mer å si. Slik åpner Kolbein Falkeid sin nye diktsamling, "Øyet og virkeligheten". Men ordkunstneren har mye vakkert å formidle når han i sitt åttiende år gir ut helt ny poesi.

Første diktsamling på 11 år

Diktsamlingen til Falkeid er den første med ny lyrikk på 11 år. Da han i 2003 ga ut "Vind, eple", og i tillegg kom med "Samlede dikt", var det mange som trodde det var slutten på karrieren. De tok heldigvis feil.


-Jeg har aldri vært så redd for en utgivelse som denne, sier Falkeid. Han ba selv forlaget om å være ekstra kritisk til diktene.
-Når man blir gammel, er man redd for å gjenta seg selv. Ikke være kritisk eller kreativ nok.

Kreativ er han fortsatt, og Kolbein Falkeid ser med nye øyne på verden.
Han sier selv at han har fått et nytt perspektiv, når han vet at døden kan komme når som helst.
-Er du redd for døden.
-Overhodet ikke. Den er en like naturlig del av livet som fødselen er. Men jeg tenker ofte på den. Det har jeg alltid gjort.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kolbein Falkeid ser på bilde

Kolbein Falkeid ser på bildet av sin døde datter.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Fotografiet

"Jeg har hengt det slik at jeg ikke kan unngå å se det. En bør som bare blir tyngre for hvert år, nesten ikke til å bære nå i de siste motbakkene mine."

Fotografiet henger på veggen hans i stuen. Det er av datteren hans, Helga, som tok sitt eget liv da hun var 25 år gammel.
Falkeid er ikke redd for å snakke om selvmord. Han har vært åpen om det i flere dikt. Blant annet i "Etter deg" og "Et rom står avlåst". Nå også i "Fotografiet".
- Jeg er glad for at jeg har hatt evnen til å skrive. Det har vært en form for terapi for meg. Jeg har fire barn, og er like glad i dem alle. Tre lever. Jeg ville ikke at Helga skulle bli glemt. Og jeg ville ikke glemme sorgen, sier han.

  • Les også: – Det går et sukk gjennom hele sjelen
  • Se også:
    I dag fyller en av Norges fremste og mest folkekjære diktere 80 år. Men Kolbein Falkeid har ikke tenkt å gi seg med det første.

Gummisko og joggere med propper i ørene

Diktene i "Øyet og virkeligheten" spenner over et stort spekter. Selv om mange av dem bærer preg av at han ikke er så mye underveis lenger, finnes det også mye latter. Den inneholder alt fra morsomme anekdoter om hvite gummisko han og broren hadde under krigen, til hans finurlige kritikk av joggere.

"Hva er det med disse høretelefonene?

Jeg har lest om et land
hvor du kan høre svarttrastens sang
og høre blomstenes
farger."

Går tur hver dag

Falkeid går selv turer i Djupadalen i Haugesund hver dag, og mener mennesker bør lytte til naturens poesi. Lydene. Han elsker naturen, han elsker havet, og han elsker mennesker.
Mange har kalt meg en havets dikter. Men jeg er mer en folkets dikter, tror jeg.

Festforestilling Falkeid

Kolbein Falkeid fikk sin egen festforestilling i Haugesund i 2011.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Og folkekjær er han. Samtidig veldig ydmyk for at folk leser ordene hans. Han har fått Kongens fortjenestemedalje for sitt forfatterskap. I 2012 var hans samlede dikt utvalgt til Årets bok i prosjektet "Hele Rogaland leser". Et samarbeid mellom Sølvberget, Stavanger kulturhus og Rogaland fylkeskommune.
Ved de fleste biblioteker ble gratis-samlingen revet bort på veldig kort tid.


Jeg blir alltid like forundret over oppmerksomheten, sier Falkeid.

Men er dette så den siste diktsamlingen med ny poesi?
Nei, jeg slutter aldri å skrive. Og jeg håper å kunne gi ut flere dikt. Vi kunstnere og diktere blir jo ikke sparket fra jobben vår. Vi kan holde på til vi stuper. Det er en fordel vi har, sier dikteren med et smil.