Kokke-Amy knust etter hijabhets

Islamkritiker Hege Storhaug misliker sterkt at to norsk-pakistanske søstre har brukt hijab i «Familiekokkene» på NRK. En gråtkvalt Amy Mir sier hetsen i kommentarfeltet slår henne hardt.

Amy Mir

Amy Mir sier hun har sovet dårlig etter å ha lest all hetsen mot seg selv og familien sin.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

«Hvorfor velger de å bo her? Evig gratis penger over disk fra NAV til evig tid».

«Døtrene må ikke friste menn seksuelt ved å vise håret, men gamlemor kan sikkert få vise hår både her og der».

Kommentarfeltet tok fyr hos Hege Storhaug, aktivist i Human Rights Service, etter at hun for noen uker siden skrev en artikkel om familien Mir fra Rogaland som deltok i matlagingskonkurransen Familiekokkene som NRK har sendt i høst.

Familien Mir

Amy, til høyre, ville ta med søsteren Shanze og moren Fouzia på noe gøy. Nå angrer hun.

Foto: Ada Holm Hjelmerud / Rubicon/NRK

Hege Storhaug mener det er påfallende at søstrene Amy og Shanze stiller med hijab på TV, mens moren deres, Fouzia, er uten hodeplagg.

– Jobbet hardt for å bli norsk

«For meg forteller dette at døtrene ikke har klart å tilegne seg en trygg nasjonal identitet her. Mens moren antakelig har en trygg pakistansk-kulturell identitet. Døtrene kjenner seg antakelig verken hjemme i Pakistan eller Norge», skriver Storhaug i artikkelen som hun har gitt tittelen «NRK fortsetter islamiseringen av Norge».

– Hege Storhaug tror at hun kan dømme oss på grunnlag av noe vi har på oss. Hun påstår at jeg ikke er integrert i Norge, og det slår meg skikkelig hardt. Hun har jo aldri snakket med meg. Storhaug aner ikke hvor mange utfordringer jeg har hatt i livet for å klare å bli norsk, slik jeg ønsker, sier Amy Mir.

Amy Mir

Amy Mir vil politianmelde det hun mener er hatefulle ytringer.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mir sier hun bare hadde lyst til å gjøre noe gøy sammen med familien sin. Nå angrer hun.

– Jeg hadde aldri tatt med moren min og søsteren min på TV hvis jeg hadde visst hva vi skulle bli utsatt for, sier Mir.

Hun bryter sammen i gråt under intervjuet med NRK.

Amy Mir anslår at hun har brukt 17-18 timer på å gå gjennom all hetsen mot seg selv og familien etter at hun nylig oppdaget hvor mye dette hadde spredd seg i diverse kommentarfelt på Facebook, og på hjemmesiden til Human Right Service.

– Da har jeg ikke kommet gjennom halvparten en gang, sukker hun.

Tok til motmæle på Instagram

Amy Mir sier hun forstår rammene av ytringsfriheten i Norge, og at Hege Storhaug selvsagt er i sin fulle rett til å mene det hun mener.

Insta

– Men vi har også en religionsfrihet i Norge. Når Storhaug får millioner av kroner fra regjeringen til å drive en side som skal snakke om religionsfrihet og ytringsfrihet, så er det veldig vanskelig å forstå at hun gjør det stikk motsatte når hun hetser meg og min religion, sier Mir.

Friluftsjenta har en konto på Instagram som heter Ekspedisjonsjenta. Der har hun tatt til motmæle i et videoinnlegg.

– Skaden har allerede skjedd, men jeg ønsker at Hege Storhaug skal ta bort innlegget. Jeg krever en unnskyldning personlig til meg og min familie som hun har krenket.

Storhaug: – Forstemmende av NRK

Hege Storhaug har derimot ikke tenkt å gå tilbake på noe.

Hege Storhaug, HRS

Hege Storhaug, islamkritiker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun avviser overfor NRK at hun har ytret seg hatefullt overfor Amy og familien, og at hun skriver dette fordi hun støtter frigjøringen av pakistanske kvinner.

– Det er forstemmende å se at NRK fremmer islamiseringen av Norge ved å eksponere personer som bruker hijab, inkludert programledere, sier Storhaug.

Hun minner om at Frankrike har forbudt hodeplagget i skolene sine.

– Dette har de gjort fordi hijab er et politisk plagg som skaper gnisninger i samfunnet. Jeg har bodd to år i Pakistan, og aldri møtt en eneste feminist eller menneskerettighetsaktivist i hijab, sier Storhaug.

Flere nyheter fra Rogaland