Kofi Annan tok bakveien og unngikk demonstrantene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En gruppe norsk-syrere og miljøbevegelsen ville si sin mening da tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan kom til havbrukskonferansen i Stavanger. Men Annan tok bakveien forbi demonstrantene.

– Det var feigt. Det var trist. Han forsto at vi sto her og ventet på ham, sier Mohamad Jaman, Ap-politiker i Stavanger.

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er i Stavanger for å delta på havbrukskonferansen Aqua Vision. I den forbindelse varslet Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund demonstrasjoner mot det de mener er en forurensende og farlig oppdrettsnæring, men de var ikke de eneste demonstrantene som hadde møtt opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mohamad Jaman

Både miljøbevegelsen og en gruppe norsk-syrere hadde møtt opp for å si sin mening til Kofi Annan. Mohamad Jaman fikk sette opp sin plakat ved siden av banneret til Norges Miljøvernforbund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Annan skulle delta i programbolken som omhandler hvordan havbruk kan avhjelpe verdens stadig økende behov for mat, og var ventet rundt klokken 11.30.

Snakket verken med presse eller demonstranter

I tillegg til miljøbevegelsen hadde også en gruppe norsk-syrere møtt fram for å be Annan, som nå er spesialutsending for FN, stoppe massakrene i Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fotografer forsøker å få et glimt av Kofi Annan gjennom vinduet

Pressefotografer forsøker å få et glimt av Kofi Annan gjennom vinduene til Stavanger Forum.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRL

De samlet seg foran inngangen til Stavanger Forum, der konferansen blir avholdt, og håpet å få snakke med Annan før han gikk inn.

Slik ble det imidlertid ikke.

Rundt klokken 11.45, et kvarter før programbiten der Annan skulle tale begynte, oppdaget forsamlingen utenfor at han de ventet på allerede var inne – via en bakvei.

Gjennom vinduene kunne demonstrantene se FNs spesialutsending gå gjennom resepsjonen, uten at han ville komme ut, og uten at de hadde mulighet til å komme seg inn.

Heller ikke pressefolk innenfor eller utenfor dørene fikk et ord ut av ham. Entreen vakte reaksjoner hos demonstrantene.

– Dårlig oppførsel

– Vi bad ham om å snakke med oss, men han brydde seg ikke, bare snudde seg og gikk. Han burde snakke med oss, ikke bare gå til regimet og hilse på kriminelle, sier Jaman.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norsk-syrere demonstrerte utenfor AquaVision i Stavanger, der Kofi Annan var gjest

«Mr. Annan, you are in the way in Syria» og «Annan! Your plan in Syria is dead. Give way to action» var blant slagordene demonstrantene fra Syria hadde skrevet på plakatene. Også da Annan forlot Forum unnlot han å snakke med de som hadde møtt frem.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Også Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund var skuffet over Annans entré.

– Jeg vet ikke om han oppfører seg som en superstjerne. Jeg synes oppførselen var dårlig. Å være en offentlig person, og gjemme seg for offentligheten, er veldig spesielt, sier Oddekalv.

– Vesten og Norge må involvere seg

– I Syria er det total forvirring. krig, drap og massakrer hver dag, sier Jaman.

Det er ikke noe galt med Annans plan om en fredelig løsning, men en slik løsning kommer ikke det syriske regimet til å akseptere, mener Ap-politikeren.

– Militæret må inn. Annan må gi seg, og Nato og Vesten må involvere seg slik de gjorde i Jugoslavia i 1999. Og Norge må involvere seg, tordner Jaman.