Knut fra Bryne skal tale i FNs generalforsamling

Knut Nesse gikk fra å jobbe på gulvet på fiskefôrfabrikken til Skretting i Stavanger, til sjef i Nutreco-konsernet som omsatte for 53 milliarder i 2015. Nå har han fått en spesialinvitasjon fra FN.

Knut Nesse

Knut Nesse tilbake der karrieren hans startet for 30 år siden: Fiskefôrfabrikken Skretting i Stavanger.

– Det er lenge siden du har vært her.

– Nja, ikke så lenge siden. Det er et år siden sist. Jeg prøver å komme innom en gang i året for å se hva dere holder på med. Kjekt å se deg.

Med en gul vest over dressjakken og hjelm på hodet er Knut Nesse på vei inn i produksjonslokalene til Skretting i Hillevåg i Stavanger.

Han hilser på gamle kjente på vei inn. I 1986, for relativt nøyaktig 30 år siden, startet Nesse karrieren med sommerjobb her på fabrikken.

– Jobben her finansierte studiene mine. Jeg kom tilbake til Skretting etter studiene og har etter hvert fått hatt flere roller og jobbet blant annet i Kina og Chile.

Nå leder han morselskapet til Skretting, Nutreco, som omsatte for 53 milliarder kroner i 2015 og hadde et årsresultat på om lag tre milliarder kroner.

LES OGSÅ: Verdensrekord i fiskefôr

Møtte Erna

Onsdag talte Nesse under regjeringen konferanse om grønt skifte, som handlet om hvordan man skal legge til rette for at havets ressurser skal brukes på en bedre måte.

Nesse sitt innlegg handlet i stor grad om antibiotikaresistente bakterier i mat.

– Verdens helseorganisasjon anslår at 700.000 mennesker dør årlig fordi de får i seg antibiotikaresistente bakterier gjennom mat. Innen noen tiår kan dette utvikle seg til å bli en epidemi og drepe opp mot ti millioner mennesker, sier jærbuen.

Før innlegget sitt hadde Nesse et møte med statsminister Erna Solberg (H). Totalt var tre ministere til stede på konferansen som ble arrangert på Sola.

Erna Solberg og Knut Nesse

Erna Solberg og Knut Nesse.

Og nå har Nesse fått en invitasjon om å tale for en enda større forsamling.

LES OGSÅ: Nå er han i Stavanger

FN

– Dette er fôr til ung laks, under fire måneder. Dette er et veldig stort fabrikklokale der det kan produseres 100.000 tonn i året.

Nesse peker rundt mens trucker med store hvite sekker kjører forbi.

Nylig fikk Nutreco-sjefen en spesialinvitasjon om å tale i FNs generalforsamling 21. september. Det er ikke hver dag nordmenn får taletid her. Toppmøtet skal handle om antibiotikaresistente bakterier.

Men tilhører ikke Nesse en industri som selv er en del av problemet?

– For 25 år siden hadde oppdrettslaks et problem med antibiotikaresistente bakterier. Det har man ordnet opp i, men noen forestiller seg at dette fortsatt er et problem. Norsk laks inneholder flere ganger mindre antibiotikaresistente bakterier enn annen kjøtt som er produsert i Norge, som igjen inneholder mye mindre bakterier enn kjøtt fra andre land. Generelt er mat fra norsk landbruk sunn, sier Nesse.