Hopp til innhold

Dømt etter slag med brødkniv på mottak

En 28-årig beboer på Hå mottakssenter er dømt til fengsel etter en av knivepisodene i fjor.

Knivstikking Hå mottakssenter

Politiet utenfor Hå mottakssenter på Nærbø lørdag 2. november i fjor. Også dagen før hadde en beboer ved mottaket brukt kniv mot en annen.

Foto: Robert Fagerheim

Klokka var over 22 da politiet rykka ut til Hå mottakssenter lørdag 2. november i fjor. Etter en episode med kniv også dagen før, hadde de på ny fått melding om knivbruk ved mottaket. Episoden lørdag endte med at en mann i 20-åra fikk lettere skader. Mannen som var mistenkt for å stå bak, blei satt i varetekt.

Da saken nylig var oppe i Jæren tingrett, blei 28-åringen dømt til fem måneders fengsel for å ha slått romkameraten ved mottaket med en brødkniv.

En person arrestert etter knivstikking ved Hå mottak

Episoden som nylig var oppe i Jæren tingrett skjedde 2. november 2013. Her blir en annen beboer tatt av politiet, også det for knivbruk, dagen før.

Foto: Magnar Larsen

Da episoden, som først blei kalt knivstikking av politiet, skjedde, hadde den tiltalte bodd på Hå mottakssenter i rundt tre måneder. Ifølge dommen fra Jæren tingrett delte han rom med mannen som blei skadd i slåsskampen de to hadde.

Ville ikke slukke lyset

Den fornærmede mannen befinner seg nå på ukjent sted, og Jæren tingrett har lagt den tiltaltes forklaring til grunn for hendelsesforløpet.

De to hadde en avtale om at lyste skulle slukkes klokka 22 hver kveld, men akkurat denne kvelden ville den fornærmede mannen snakke på Skype. Den tiltalte skrudde likevel av lyset, men da slo den andre mannen etter ham, forklarte tiltalte da saken var oppe i retten.

Den andre mannen bomma, og det hele utvikla seg til en kamp mellom de to, hvor tiltalte tok kvelertak på den andre. Da to andre hørte bråk og banka på den låste døra, slapp tiltalte taket.

Fornærmede henta brødkniv

Den andre gikk mot skapet sitt, og tiltalte forklarte i retten at han var redd for at han skulle hente noe som kunne skade ham. Da han like etter tok tak i hånda hans, kjente han en brødkniv. Denne falt på gulvet, tiltalte la igjen fornærmede i bakken, og blei bitt i armen.

For å komme seg bort fra situasjonen, slo han fornærmede i med brødkniven, først i panna, så andre steder på kroppen.

Asylmottak, Hå

Hå mottakssenter ligger på Nærbø.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

På dette tidspunktet blei døra til rommet åpna, og en av dem som kom inn tok kniven fra tiltalte.

Mener tiltalte kunne handla annerledes

Retten tror på at den tiltalte blei angrepet, men mener han reagerte for sterkt. Angrepet var avverga allerede før fornærmede blei slått med kniven.

– Han kunne benytta langt mindre farlige handlingsalternativer, skriver retten i dommen.

Fordi 28-åringen har sittet i varetektsfengsel siden episoden skjedde, anses straffa hans for å være ferdigsona.