Mimir vil stoppe et kvart århundre med høyrestyre

Nyhetssjef i Klassekampen Mimir Kristjansson (32) stiller som ordførerkandidat i Stavanger.

Mimir Kristjansson

OLJEBYEN: Den blå vinden har blåst godt i oljebyen i et kvart århundre. Vestlendingen Mimir Kristjansson, som har en islandsk far, ønsker nå å bidra til Rødts utvikling med post i hjembyen Stavanger.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Det er med politikere som med underbukser; det er en fordel å skifte en gang iblant. Nå er det 24 år siden sist vi skifta i Stavanger.

Mimir Kristjansson blir etter alt å dømme partiet Rødt sin ordførerkandidat for kommunevalget høsten 2019. Onsdag er det nominasjonsmøte, og alt ligger til rette for at den hjemvendte samfunnsdebattanten topper partiets liste.

– Jeg tror det er grobunn for et skifte i Stavanger. Dette er en av byene der forskjellene øker raskest. Blant annet ser vi en stor økning av barnefattigdom, sier han.

Samfunnsdebattanten vil endre retning

Kristjansson var leder i Rød Ungdom fra 2006 til 2008, og har siden tilbrakt årene i Klassekampen i Oslo. Han beskriver hovedstaden som en by med store forskjeller mellom øst og vest.

– Det kan jo gå 18 år før en person fra vestkanten setter sin fot på østkanten. De forskjellene vil vi ikke ha i Stavanger.

Mimir Kristjansson

Mimir Kristjansson har sluttet på dagen som nyhetssjef i Klassekampen. Nå satser han på politikken.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Partiet Rødt hadde en oppslutning på 1,3 prosent i oljebyen ved valget 2015. Nå mener Kristjansson at det foregår et gjennombrudd for partiet i norsk partipolitikk, og at dette kan få følger for valget.

– Potensialet for å gå fram i Stavanger, er stort. Kanskje vi kan komme inn med to, tre eller kanskje fire representanter i bystyret. Jeg tror vi må opp i tre til fire prosent, sier han.

Barnefattigdom blir en av de store sakene han kommer til å fronte før høstens valg.

– Vi bor i den rikeste byen, i det rikeste landet, i den rikeste tiden av historien. Det er ikke måte på hvor mange fine biler du ser i sentrum av Stavanger. Da tenker jeg at det er galt at mange barn som vokser opp i fattigdom, sier han.

John Peter Hernes

John Peter Hernes (H).

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Diskusjoner i vente

Kristjansson er som samfunnsdebattant, et kjent nasjonalt ansikt. Det er nå knytta spenning til hva hans inntreden i Stavanger-politikken får å si for valgresultatet.

Ordførerkandidat for Høyre, John Peter Hernes, tror Rødt først og fremst blir en stor konkurrent til de andre partiene på venstresiden.

– Vi skal ikke ta noe valgresultat på forhånd. Det er bra med konkurranse, og jeg gleder meg til diskusjonene framover. Mimir er velkommen hjem.

Kari Nessa Nordtun er Stavanger Aps ordførerkandidat til valget neste år.

Kari Nessa Nordtun (Ap).

Foto: Marte Skodje / NRK

Arbeiderpartiet ønsker nå å legge til rette for et godt samarbeid på venstresiden i politikken.

– Vi får nå et styrka lag på venstresiden. Det er ikke alltid vi er enige, men han har et stort hjerte for byen. Jeg syns det er kjekt å høre at Mimir kommer hjem, sier ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Kari Nessa Nordtun.

– Vil skape litt action

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror ikke Kristjansson vil gjøre noe med høyremakta i byen. Rødt får «alltid» mellom 1 og 2 prosents oppslutning, ifølge statsviteren.

– Men jeg tror Rødt kan få mellom 1 og 2 prosentpoengs boost fra Mimir, men de vil stjele flest velgere fra Ap og SV, sier Tuastad.

Svein Tuastad

Svein Tuastad, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

For 15–20 år siden stormet en annen venstreradikal inn i Stavanger-politikken. Tuastad, som selv var aktiv politiker, husker det godt.

– Jeg så ham på nært hold og ble veldig imponert. Folk la merke til Aslak (Sira Myhre). Da han stilte så doblet oppslutningen seg.

– Mimir kommer til å skape litt action, og gjøre Stavanger-politikken litt kulere, sier Tuastad.