Klart nei til å ta betaling fra dem som går til Preikestolen

Organisasjonen Norsk friluftsliv er sterkt imot en Preikestol-avgift for å øke beredskapen ved turistmagneten i Lysefjorden. De mener det er katrastrofalt å tukle med allemannsretten.

Nei til betaling for å gå til Preikestolen

Organisasjonen Norsk friluftsliv er sterkt imot en Preikestol-avgift for å øke beredskapen ved turistmagneten i Lysefjorden. De mener det er katrastrofalt å tukle med allemannsretten.

Preikestolen er blitt helårsturisme, og til tider er det kø til toppen. Med rekordmange 300 000 besøkende i år, ville en turistskatt på 50 kroner gitt 15 millioner kroner i sårt tiltrengte kroner til beredskap og vedlikehold.

Lasse Heimdal

Lasse Heimdal som er generalsekretær i Norsk Friluftsliv, mener det er et dårlig forslag å ta betalt fra folk som går i naturen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det å ta betalt fra folk som går i naturen, det er et skikkelig dårlig forslag.

Det sier Lasse Heimdal som er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Fri ferdsel

I sommer kostet det mye å redde ned et hundretalls cruiseturister i et forferdelig uvær. Dermed kom Forsand-ordføreren med forslaget om en avgift . Likevel mener Norsk Friluftsliv at dette ikke forsvarer betaling.

Les også: – Hvis stien er åpen, så går vi til Preikestolen

– De må ikke begynne å uthule allemannsretten i Norge. Det er en rettighet vi har til fri ferdsel i naturen. Det må vi holde på, sier Heimdal.

Øystein Jensen

Øystein Jensen, som er reiselivsprofessor ved Universitet i Stavanger, liker ikke forslaget om betaling for å gå til Preikestolen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Øystein Jensen, som er reiselivsprofessor ved Universitet i Stavanger, liker heller ikke forslaget om betaling.

– Mange vil ta fortjenesten av det, hvis det går, men kostnadene er det ikke noe system på veldig ofte, sier Jensen.

Inntekter fra staten

Da må heller pengene komme fra staten, og de som skummer fløten av denne turismen i Stavanger-regionen.

Les også: DNT vil styre ferdselen til Preikestolen

Les også: Turistnæringen vil stenge turistmål på uværsdager

– Det har vært nevnt av det offentlige og staten at de også skal kunne bidra. Det er klart at hvis de bidrar, så bidrar de til at attraksjonen med å komme til deler av Norge er såpass stor, at det genererer store næringsinntekter for andre, sier Jensen.

Leif Magne Kleppa

Leif Magne Kleppa, som er styreleder i stiftelsen Preikestolen, mener at det er flere som kunne være med å bidra til å dekke de kostnadene som kommer framover for å skape et godt produkt av Preikestolen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Leif Magne Kleppa, som er styreleder i stiftelsen Preikestolen, mener at det er flere som kunne være med å bidra til å dekke de kostnadene som kommer framover for å skape et godt produkt.

– Det bør vi se på å få til. Det jobber vi og med, og jeg er sikker på at det er miljøer som vil være med og se på modeller, sier Kleppa.

Allemannsretten

For friluftsfolket er det bare ett prinsipp det ikke må tukles med. Det er den norske allemannsretten til naturen.

Les også: Fleire må reddast frå norsk natur

Les også: – Det er ikkje meininga at turistane skal gjere som på bildet

– Det er så stor interesse nasjonalt for at vi skal holde på retten til fri ferdsel i natur, at hvis vi først begynner å endre på det prinsippet, så vil det bli katastrofalt for friluftslivet i Norge, mener Heimdal.