Hopp til innhold

Klarer ikke å berge Jåttå

Det er brudd i forsvarsforhandlingene i Stortinget. Dermed blir Jåttå og Madlaleiren lagt ned.

Forsvarets operative ledelse og NATO på Jåttå i Stavanger
Foto: NRK

Høyre, KrF og Venstre har kjempet for å beholde Fellesoperativt Hovedkvarter på Jåttå og Madlaleiren. Men fredag ble det brudd i forsvarsforhandlingene i Stortinget. Regjeringspartiene og de tre opposisjonspartiene ble ikke enige etter at regjeringen ikke ville imøtekomme kravene fra de tre partiene.

- Dette vil få veldig negative konsekvenser for Natos tilstedeværelse over tid. Vi mener at det er viktig at Nato er tilstede i Norge. Det hadde krevd at Fellesoperativt Hovedkvarter hadde blitt værende på Jåttå, sier stortingsrepresentant Bent Høie fra Høyre.

Gir ikke mer penger

- Opposisjonspartiene satte betingelser som vi ikke kunne gå med på, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen (Ap) til NTB.

Blant annet ville Høyre, KrF og Venstre legger mer penger på bordet og opprettholde aktiviteten ved Forsvarets operative hovedkvarter Jåttå og beholde flere baser. Det ville ikke de rødgrønne gå med på, og brøt dermed forhandlingene.

- Det er ikke snakk om å øke rammene. De tre opposisjonspartiene opptrer ikke troverdig, og det Forsvaret trenger minst av akkurat nå, er urealistiske forhåpninger, sier Strøm-Erichsen om de tre partienes forhandlingsutspill.

Regjeringen la i mars fram Stortingsproposisjon nr. 48, den såkalte langtidsplanen for Forsvaret fram til 2012. Regjeringspartiene siker at planen får flertall i Stortinget.

Regjeringsskifte

Høie håper nå at regjeringen ikke klarer å gjennomføre flyttingen før stortingsvalget i 2009.

- Da har vi mulighet for å endre beslutningen, sier Høie.

Nekter å gi opp

De tillitsvalgte på Jåttå nekter å gi opp håpet om at det skal gå an å finne en løsning for Jåttå.

- Vi må være optimistiske, og tro at fornuften vil seire. Det er enda tid til å sluttføre forhandlingene, sier nestleder i Befalets Fellesorganisasjon på Jåttå Bjørn Vikås.

19.juni blir det endelig avgjort i Stortinget.

- Det vil bli langt dyrere å flytte til Bodø, og det kommer ikke ekstra penger. Pengene må tas fra forsvarsbudsjettet og driften. Det vil gå utover den operative virksomheten med færre flytimer og mindre øvinger. Det blir også tap av kompetanse fordi få på Jåttå vil flytte til Bodø, sier Vikås.