Kjører i rus

 Det har vært en kraftig økning av bilførere som kjører i narko- eller alkoholrus.

Illustrasjonsfoto
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Både Rogaland politidistrikt og Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har tatt mange flere ruspåvirkede sjåfører hittil i år enn i fjor. Størst er økningen i Rogaland politidistrikt, hvor nesten 50 prosent flere promillekjørere er tatt.

- Økningen i antall sjåfører som kjører i narkorus er størst, sier seksjonsleder for trafikk ved Stavanger politistasjon, Leif Birger Bø.

Også i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt blir stadig flere tatt for kjøring i narkorus. Politiførstebetjent Arne Bringsvor sier utviklingen er dramatisk.

- Det er veldig skremmende. Det er ikke bare alkohol og narkotika. Mengden av sentralstimulerende midler som tabeletter er også økende. Det er en fallende respekt for at de skal holde seg vekke fra bilkjøring når de går på tabeletter, sier Bringsvor.

Totalt er rundt 650 personer tatt for promillekjøring i 2007. I løpet av samme periode i fjor var tallet 500. Å ta promillekjørere er et av fire satsningsområder for politiet. Både Rogaland politidistrikt og Haugaland og Sunnhordland politidistrikt mener de har flere promillekontroller enn tidligere. Frem mot jul intensiverer de jakten på fulle sjåfører.

- Nå starter julebordsesongen. Da er det mange som kjører bil blant annet fordi de ikke får tak i drosje. Jeg regner med at det blir en økning i antall promillekjørere fremover. Risikoen for å bli tatt er stor, fordi vi kommer til å ha mange kontroller, sier Bringsvor.