NRK Meny
Normal

– Det var ikke meningen at det skulle bli 14 brød

Over hele landet hamstrer folk brød i frykt for å ikke ha mat på frokostbordet. På to dager har Bernt Johannessen på Karmøy kjøpt 24 brød.

Video Han har kjøpt 24 brød på to dager

VIDEO: Over hele landet har folk hamstret brød tirsdag. Bøndenes aksjoner etter bruddet i landbruksoppgjøret har gjort at mange forbrukere frykter tomme frokostbord. Bernt Johannessen på Karmøy er en av dem.

– Jeg kjøpte ti i går, og så ble det 14 til i dag. Det var ikke meningen at det skulle bli 14, men så var det så mange som handlet, så da ble det litt mer enn jeg hadde tenkt, sier Bernt Johannessen.

Som så mange andre landet over har han tatt bøndenes mølleblokader og varsler om butikker tomme for brød på det dypeste alvor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pose med brød

En av Bernt Johannessens to brødposer - en på hver side av sykkelstyret.

Foto: Thomas Mortveit / NRK

– Jeg har vel brød i halvannen til to uker nå, sier Johannessen.

Har levert brød tre ganger

Hos Coop Mega i Kopervik på Karmøy ble brødhyllene raskt tømt. Butikksjef May Clarine Nes har fått langt flere leveranser fra bakeriet enn normalt.

– I dag har vi fått tre leveringer, de har bakt ekstra til oss, sier hun, som har bestilt enda mer til onsdag 16. mai.

Over hele landet har det vært, og er varslet, ulike aksjoner fra bondeorganisasjonene. Aksjonene er en reaksjon på at Norges Bondelag og Norges Bonde- og småbrukarlag ikke kom til enighet med staten i landbruksoppgjøret.

Bakerne har jobbet natt og dag

Baker Fred Ove Ellefsen hos Topp Bakeren

Fred Ove Ellefsen.

Foto: Thomas Mortveit / NRK

– Folk vil sikre seg brød. Vi har ikke lyst til å gå tomme, sier butikksjef Nes.

Bakerne hos Topp Bakeren i Haugesund er som bakere flest, vant til å jobbe om natten. Tirsdag har de gjort noe de ikke pleier å gjøre: Jobbet om dagen i tillegg.

– Vi må, for butikkene begynner å gå tomme, sier baker Fred Ove Ellefsen.

Både Coop og Hedmark Bondelag har antydet at bøndenes aksjonsvilje ikke varer lenge nok til at det kan bli noe mer enn en varslet brødkrise.